Véget vet a szorongásnak a génterápia

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egér kísérletekben felfedezték, hogy a PKCI/HINT1 gén kiütésével az állatok stresszes helyzetekben sem válnak szorongókká.
Vágólapra másolva!

A Marylandi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói azt tapasztalták egereken, hogy azok a körülmények, amelyek az állatoknak korábban stresszt okoztak, - például vízbe helyezés, a villany hirtelen felkapcsolása, nyílt terek, ahol nincs búvóhely -, a gén működésének megakadályozásával nem okoznak hangulatváltozást.

A depressziós, mániás depressziós hangulatzavarok biológiai-fizikai háttere még mindig nem teljes mértékben tisztázott. Ami biztos, hogy szerepet játszik benne az öröklés, valamint egyes idegi ingerület-átvivő anyagok illetve hormonok szintjének ingadozása, továbbá a gyors hangulatváltozásokhoz hozzájárulnak a pszichoszociális tényezők is.

Egyelőre még nem tudni, hogy a gének eltávolítása az egerek esetében hogyan akadályozta meg a hangulatromlást, ám maga a jelenség érdekes lehet az emberi mentális betegségek gyógyítása szempontjából is. A gén által kódolt fehérje akár jövőbeni antidepresszáns, vagy skizofrénia ellenes gyógyszerek célpontjaként is szolgálhat.