Botrányt kavart a maffiafőnök májátültetése

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban nagy felháborodást váltott ki, hogy a japán bűnszervezet egyik prominens tagja különleges bánásmódban részesült az egyik kaliforniai transzplantációs klinikán. A Jakuza ismert tagja ráadásul az FBI-jal kötött vádalkuját sem teljesítette.  
Vágólapra másolva!

A japán Goto Tadamaszát a szigetország bűnszervezetének egyik legerőszakosabb keresztapjaként tartják számon. Ennek ellenére mindenféle probléma nélkül beutazhatott az Egyesült Államokba, ahol a University of California Los Angeles (UCLA) klinikáján életmentő transzplantációs műtétet hajtottak végre rajta. Az eset több szempontból is érdekes, ugyanis ismert bűnözőként Tadamasza nem kaphatott volna vízumot az országba való belépéshez, arról nem beszélve, hogy egyik napról a másikra ugrott a transzplantációs várólista élére.


Jake Adelstein oknyomozó újságíró - aki az elmúlt 15 évben vizsgálta a japán fővárost uraló bűnszervezet működését - szerint a jakuzák egyáltalán nem rejtik véka alá kötődésüket a maffiához, ugyanis a szigetországban nem törvénybe ütköző, ha valaki egy ismert bűnszövetkezet tagja. A filmek világából sokan ismerik a japán gengszterek jellegzetes tetoválásait, illetve az ujjak csonkolásának szokását, amelyre akkor kerül sor, ha az illető maffiózónak bizonyítania kell lojalitását a szervezet iránt.


A sokszor az egész felsőtestet beborító tetoválásoknak azonban komoly egészségügyi kockázatai is lehetnek, ugyanis a sűrűn felvitt festékanyagnak köszönhetően csökken a verejtékmirigyek működése. Ez pedig azzal jár, hogy az amúgy az izzadással kiválasztott méreganyagok felgyűlnek a májban, komolyan károsítva azt.


Az amerikai hatóságok által "japán John Gottinak" nevezett Tadamasza is ezért szorult életmentő műtétre. A szigetország társadalom azonban nem hisz a szervadományozásban, ezért a férfinak az Egyesült Államokba utaznia. Persze ez nem ment olyan egyszerűen, hiszen a bevándorlásügyi hivatal nem nézte jó szemmel, hogy egy ismert bűnöző szeretne bejutni az országba. Jake Adelstein szerint Tadamasza ezért alkut kötött az FBI nyomozóival: megnevezi az USÁ-ban működő fedőcégeit, melyeket zavaros pénzügyeinek álcázására hozott létre. Az újságíró értesüléseit a CBS 60 Minutes című műsora is megerősítette.


Az FBI kapott a lehetőségen, s az értékes információért cserébe különleges beutazási engedélyt adtak Tadamaszának. A májtranszplantációra azonban általában sokat kell várni - a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának közlése szerint 2007-ben csak hazánkban 65-en vártak megfelelő donorra - a japán keresztapa pedig 80. volt a listán. Meglepő módon azonban mindössze hat hét alatt találtak megfelelő szervet, Tadamasza pedig hirtelen a lista élére ugrott.

Forrás: AFP


Az eset kapcsán többen felháborodtak, például annak a két férfinak a családja, akik a 2., illetve az 5. helyen álltak a listán, azonban megfelelő szerv hiányában mindketten életüket vesztették.


"Nem szabadna előfordulnia olyan esetnek, hogy egy szervezett bűnözéssel szoros kapcsolatban álló embert előnyben részesítenek a szervátültetések során" - mondta a két család ügyében eljáró Larry Eisenberg kaliforniai ügyész.


A két férfi hozzátartozói felháborodásukat fejezték ki az ügyben, amelyet csak fokozott a UCLA közleménye, mely szerint Tadamasza három "munkatársa" is transzplantációs műtéten esett át. Egy-ez ilyen beavatkozás fejenként négyszázezer dollárba került, amelyet a japánok készpénzben fizettek ki. Tadamasza és a Jakuza egy másik tagja is emellett száz-százezer dolláros adománnyal járult hozzá a transzplantációs klinika működéséhez. Adelstein pedig tudni véli, hogy a keresztapa ezen felül további egymillió dollárt fizetett az életmentő műtétért.


A kaliforniai egyetem klinikájának közleménye szerint nem tudták, hogy Tadamaszának és barátainak köze van a szervezett bűnözéshez, annak ellenére, hogy Eisenberg szerint a transzplantációs műtétek előtt kiterjedt háttérvizsgálatot végeznek a páciensek életkörülményeit illetően.


Adelstein szerint ráadásul a keresztapa nem tartotta be az FBI embereivel kötött alkut, ugyanis csupán néhányat nevezett meg az USA területén működő kiterjedt céghálózatából. A japán bűnszervezet egyébként vérdíjat tűzött ki az újságíró fejére, miután az esetről írt cikke megjelent a Washington Postban. A Jakuza egyébként ezt megelőzően félmillió dollárt ajánlott fel a férfinak, ha cikkét nem teszi közzé, miután azonban a kérésnek nem tett eleget, ellenségnek nyilvánították. Jelenleg a tokiói rendőrség védelme alatt áll, családja pedig bujkálásra kényszerült.