Áttörés a chlamydia elleni harcban: pár év és itt a vakcina

Vágólapra másolva!
Svéd kutatók jelentős felfedezést tettek a baktérium fertőzési mechanizmusait illetően. Az áttörésnek köszönhetően néhány éven belül elkészülhet az oltóanyag, amely biztonságot nyújt a kórokozó ellen.
Vágólapra másolva!

A Göteborgi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a nemi úton terjedő baktériumok ellen harcoló fehérvérsejtek közül nem azok a leghatékonyabbak, amelyek elsőként találkoznak a fertőzéssel. Ez teszi lehetővé a chlamydia számára, hogy feljebb jusson a nők méhében, elérve akár a petevezetéket is.

"Most, hogy tudjuk, testünk hogyan védekezik a baktérium ellen, képesek leszünk olyan vakcinát kifejleszteni, amely optimális védelmet nyújt a chlamydiával szemben" - magyarázta a kutatást vezető Ellen Marks, aki szerint néhány éven belül krém formájában a gyógyszertárakba kerülhet az ellenanyag. "Nagy vonalakban tisztában vagyunk vele, hogy mire lenne szükség egy hatékony gyógyszer elkészítéséhez, de még további kutatások szükségesek a végleges változathoz."

A chlamydia fertőzés sokszor észrevétlen marad, nem produkál tüneteket, azonban megfelelő kezelés hiányában meddőséget okozhat. A leginkább veszélyeztetettek a 25 év alatti fiatalok.

A baktérium ellen a szervezet a T-limfocitának nevezett fehérvérsejtek segítségével veszi fel a harcot. Mivel ilyenkor gyulladás alakul ki, amely károsíthatja a szöveteket, ezért további vérsejtek érkeznek a fertőzés helyére, hogy megakadályozzák ezt. Marks és csapata rájött, hogy ez utóbbi, gyulladásgátló sejtek nagyobb számban vannak jelen a baktérium által érintett helyeken, mint maguk a fehérvérsejtek, így azok nem tudják megfelelően elpusztítani az összes chlamydia baktériumot, amelyek ezáltal képesek eljutni akár a petevezetékig is. A kutatócsoport ebből kiindulva kísérletezik a lehetséges vakcinákkal, amelyeket jelenleg egereken tesztelnek.

"Fontos, hogy a gyógyszer milyen módon jut be a testbe" - tette hozzá Marks. "A korábbi kutatások szerint az injekciók nem működnek, ezért valószínűleg orrspray, vagy hüvelyben alkalmazható krém formájában kerülhet piacra a vakcina végleges változata."