A jó stressz megmozgat, a rossz stressz tönkretesz

Vágólapra másolva!
A stressz szerepe alapvetően pozitív:  a feszült érzés felkészít minket az adott akadály legyőzésére, felpörgeti a szervezetet és az agyat,  így lendületet ad. Jó stressz nélkül az élet unalmas és haszontalan lenne. A napjainkra jellemző elhúzódó stressz azonban alááshatja mind testi, mind szellemi egészségünket.
Vágólapra másolva!

A fogalmat Selye János, a világhírű magyar kutató írta körül az 1930-as években. Stressz esetén a szervezet úgynevezett stresszhormonokat (adrenalint, noradrenalint és kortizolt) bocsát ki, amelyek felkészítenek a harcra vagy a menekülésre. A stresszhormonok hatására létrejött több erő és energia fizikai veszély (például egy utcai támadás) esetén nagyon jól jön, azonban érzelmi stressz esetén a legtöbben képtelenek vagyunk megfelelően levezetni ezt az energiát, ez a megrekedt erő pedig nagyon gyors rombolásra képes a szervezetben.

Egy átlagos hétköznap számos stresszforrást tartogat. Ezek közül néhányat tudatosan érzékelsz, néhányat viszont szinte észre sem veszel, mégis hat az idegrendszeredre. Ilyen például a háttérzaj, bármilyen halk is. De stresszt jelent a késés, a várakozás, az várásoknak való túlzott megfelelési vágy. Minden, amit elzárkózva vagy elutasítóan, negatív élményként élsz meg, stresszként csapódik le benned.

Így végül is nézőpont kérdése az egész, akár még a hideg idővel is stresszelheted magad. Az is igaz azonban, hogy a nyugalomhoz nem mindig elég a pozitív hozzáállás. Az élet időnként a legkiegyensúlyozottabb embereket is sodorhatja olyan helyzetbe, amikor túl sok oldalról kerülnek nyomás alá, a kitörés azonban számukra könnyebb, mint azoknak, akiknek alaptermészete az aggódás.

Forrás: [origo]

Stressz és stressz között van különbség
Egy kevés egészséges feszültség ösztönzően hat: például egy fontos találkozó, megbeszélés, vizsga vagy sportesemény előtt fokozhatja a teljesítményt. Ezzel szemben a hosszú távú, tartós stressz, például az állandó aggódás a munka, az iskola vagy a család miatt, épp ellenkező hatást vált ki.

Stressztűrő képességünk azonban rendkívül különböző. Ami az egyik embernek stresszes, nem biztos, hogy a másik ember számára is az. Például van, aki szeret nyilvánosság előtt beszélni, míg mások rettegnek ettől. Egyes embereknél a szorongató határidők fokozzák a teljesítményt, míg másokból pánikot vált ki. Sokan vannak, akik számára a munkahelyi változások kihívást jelentenek, mások azonban amiatt aggódnak, hogy nem lesznek képesek alkalmazkodni. Mások viszont imádják a pörgős, feszült, stresszes életet, szinte keresik az ilyen helyzeteket. És sokan olyan dolgok miatt is aggódnak, melyek ellen semmit nem tudnak tenni...

A leggyakoribb stresszforrások

Vezető helyen szerepel a gyász, holtversenyben a családi problémákkal, és az anyagi gondokkal. Ezután következnek a betegségek, a munkahelyi problémák, az időhiány, a költözés és a párkapcsolatok, ideértve a válást is. Stresszel jár a spontán vagy művi vetélés, a gyermekszületés, a nagy forgalomban történő autóvezetés, a túl nagy tömeg, a légszennyezés, a nyugdíjba vonulás, a túl nagy zaj és a bizonytalanság (például a laboratóriumi vizsgálatok, a vizsgák vagy az állásinterjú eredményére történő várakozás).


Hormonok hatása alatt
A stresszhormonok különböző hatásokat hoznak létre a szervezetben. A légzésszám, a pulzus és a vérnyomás emelkedik, hogy több vér és ezáltal több oxigén jusson az izmokba. Ezzel párhuzamosan a nem létfontosságú szervek, például a gyomor-bél- és az immunrendszer működése csökken, a szervezet átcsoportosítja az erőit. A keringés átrendeződése folytán a kéz, a láb és a bőr hideg lehet. A száj kiszárad, fokozott izzadás lép fel és gyakrabban kell a mosdóba menned. Izmaid összehúzódnak, készen az esetleges menekülésre, ez akár fájdalommal és görccsel is járhat.

Ha a plusz energiát nem tudod levezetni, megjelennek a lelki jelek is: rossz döntéseket hozol, fenyegetőnek látod a nehéz szituációkat, nem tudod elengedni magad, nem vagy képes optimistán szemlélni a dolgokat, romlik a koncentrációs készséged. Szorongani kezdesz és frusztrált leszel, emellett haszontalannak érezheted magad. Szélsőséges esetben ennek akár idegösszeomlás is lehet a vége.

Hosszútávú szorongás, a csendes gyilkos
Az állandósult, tartós stressz rendkívüli módon igénybe veheti a testet és a lelket is. Ilyenkor általában megváltozik az étvágy, nőhet és csökkenhet is. Az alvási szokások is átalakulnak, van, aki túl sokat alszik, van, aki pedig túl keveset. A tartós stresszben élőknél gyakran figyelhető meg ideges viselkedés: rángatózás, babrálás, túl sok beszéd, körömrágás, fogcsikorgatás vagy fel-alá járkálás. Ezeknél az embereknél gyakrabban lép fel nátha és influenza, továbbá asztma, fejfájás, gyomor- és bőrproblémák is. A hosszú távú stressz befolyásolja a nemi életet és teljesítményt is.

Az állandósult stressz hatására fáradtnak, kimerültnek érezheted magad. A folyamatos aggódás, szorongás hatására még pánikroham is felléphet. Mivel úgy érzed, hogy nem te irányítod a dolgokat, túlterheltnek, összezavarodottnak, döntésképtelennek érzed magad. Hangulatod ingadozik, a dühtől és a frusztrációtól a túlreagálásig és a nyugtalanságig sok mindent érezhetsz. Mindezek miatt erősen megnő a függőség kialakulásának veszélye, legyen szó ételről, drogról, cigarettáról vagy alkoholról.

Szabadulj a feszültségektől!
Az azonnali stressz csökkentés leghatékonyabb módja, ha megállsz és mély levegőt veszel. Ilyenkor keress egy helyet, ahol kicsit magad lehetsz. Nagyon hasznos lehet, ha megtanulsz néhány relaxációs technikát, amelyek során a légvételekre koncentrálsz, ilyen például a hasi légzés, ezek az izmok ellazításában is segítenek.

Fontos, hogy egy megoldhatatlannnak tűnő helyzetben tanuld meg kizökkneteni magad. Tegyél egy sétát a háztömb körül, hagyd ott egy időre az íróasztalodat, tarts egy kis szünetet a tanulásban! Kapcsold be a kedvenc zenédet, igyál egy pohár hideg vizet vagy forró kakaót és készíts magadnak valamilyen finomságot! Magadra koncentrálj, ne a körülményekre. Nevess, akár magadon, akár egy nemrég hallott viccen vagy mostanában látott jeleneten - mindegy, csak keress valamilyen örömforrást a frusztráció helyett.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogyan lehet megoldani a stresszt okozó problémát? Ha az őszinte válasz az: ebben a pillanatban nem látom a megoldást, lépj tovább , és hagyd a helyzetet érni. Amíg magától nem mozdul a probléma valamilyen irányba, koncentrálj más feladatokra.

Mozogj rendszeresen! Olyan sportot válassz, amely ellazít. Ha nem bírsz veszíteni, a versengéssel járó sportágakat mindenképp kerüld. Legyen valamilyen hobbid, amit a magad örömére űzöl: tanulj meg hangszeren játszani, köss, fényképezz, agyagozz, a lehetőségek szinte végtelenek.

A dohányzást próbáld meg abbahagyni, mivel a nikotin maga is stresszválaszt vált ki a szervezetben. Ugyanez érvényes a koffeinre is, így érdemes a kávé-, kóla- és csokoládéfogyasztást is csökkentened.

Táplálkozz egészségesen - néha belefér egy kis édesség vagy gyorséttermi étel - az sem jó, ha folyton azon agyalsz, mit engedhetsz meg magadnak, és mit nem. Ne engedd, hogy az étkezés is stresszel járjon. Aludj eleget és rendszeresen, minimalizáld a gyógyszerszedést és az alkohol fogyasztást. Sajnos az élvezeti szerekről való leszokás is stresszel jár, ha feszült vagy kerüld a drasztikus megoldásokat, inkább kérj segítséget szakembertől.

Hosszútávon először is azonosítsd, mi okozza a stresszt és ismerd fel, min tudsz változtatni! Gondold újra a viselkedésed és a kötelezettségeid és próbáld meg megszervezni a napjaidat. Találj érzelmi támogatókat - családtagokat, barátokat, de ha úgy érzed, fordulhatsz egészségügyi és vallási tanácsadókhoz is.


Magyarországi helyzet

A TÁRKI legutolsó, 2005-ös felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság 47 százaléka szed valamilyen, az orvos által felírt gyógyszert, ezzel akkor a 24 európai ország rangsorában a 3. helyen álltunk. Ennek oka valószínűleg az, hogy az emberek a tablettáktól várják problémáik megoldását. A gazdasági válság azonban sokat rontott a helyzeten és egyre többen fordulnak a szorongásoldók, altatók és nyugtatók felé, ez különösen a középkorú nőknél figyelhető meg. Esetükben fokozottan nagy a gyógyszerfüggőség kialakulásának veszélye.