Kezeld a premenstruációs tüneteket homeopátiával!

Vágólapra másolva!
A PMS, azaz premenstruációs szindróma tünetei igen változékonyak és néha ellentmondásosak. Gombócérzés a torokban, szorongás, ingerlékenység, hangulatingadozások, emésztési gondok kísérik. Mi a teendő, ha valaki PMS-ben szenved, és milyen természetes gyógymódok állnak a rendelkezésre?   
Vágólapra másolva!

A menstruációt megelőző tünetegyüttes hatására rossz közérzet, fejfájás, szédülés, alvászavarok jelentkezhetnek. A mellek feszülnek, duzzadtak, ahogy a lábszár is, és az arcon tinédzserkorra emlékeztető pattanások, vagy herpesz jelennek meg. A visszeres, aranyeres panaszok fokozódása, a kipirulás, vérbőség, izzadás és fáradékonyság arra utal, a PMS egyes esetekben keringési zavarokat is okozhat. A sírásra, esetleg ájulásra való hajlam sokakban felerősödik ilyenkor, ahogy a hangulatingadozás és az agresszivitás is. Sok nő küzd ilyenkor álmatlansággal, illetve rossz alvással, többszöri felébredéssel.


Bár vannak hasonlóságok, valójában minden nő tünetegyüttese különböző, így hát nincs is olyan pontosan körülhatárolt kategória, amibe az egyes eseteket be lehetne sorolni. Ez az egyik oka annak, hogy hagyományos gyógyszerekkel nehéz lenne a PMS-t kezelni, és ugyanezért lehetnek inkább hatásosak a különféle természetes gyógymódok.



Életmódváltás, gyógynövények, praktikák


A PMS enyhébb tüneteit sok esetben szinte teljesen meg lehet szüntetni pusztán kicsit egészségesebb életmóddal. A rendszeres testmozgás (például torna, vagy aerobic heti 3-5 alkalommal) és a kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat is bőségesen tartalmazó étrend nagyon sokat segíthet. Ha általában meggyűlik a bajod a PMS-el, jobb, ha teljesen leszoksz a dohányzásról, az alkoholról és a kávéról is.


Alapvető vitaminkészítmények rendszeres napi szedése is sokat segíthet (különös tekintettel a B-vitamincsaládra), ahogy a kalciumot és magnéziumot tartalmazó étrendkiegészítők is. Amennyiben erősek a tüneteid, hasznos lehet, ha néhány hónapig menstruációs naplót vezetsz, rögzítve benne, hogy mikor milyen tünetek jelentkeznek, ez segít előre jelezni a PMS-t, így némi kontrollt is biztosít felette. Peteéréskor (a ciklus közepén) érdemes gyakrabban venni ülőfürdőt, amibe illóolajokat, Ylang-ylang-, vagy Neroli-olajat csepegtetsz.


Az idegességet, illetve túlzott izgatottságot az alapos testmozgás általában segít csillapítani, ahogy a sok friss gyümölcs, nyers zöldség és gyümölcstea fogyasztása is. A gyógyteák közül a következő keverék PMS esetén igen hatásosnak számít: egy evőkanál nyírfalevél, két evőkanál kifejtett babhüvely, fél evőkanál zsurló, cickafark, illetve kamillavirág keverékéből összesen két evőkanállal tegyél két és fél deci vízhez, forrald fel, majd szűrd le. Naponta 2-3 csészével igyál belőle. Gyógyteák közül a cickafark és a kamilla gyakran önmagukban is hatásosnak bizonyulnak.


A PMS-ben szenvedő nők sokszor kívánnak édességet, de a nassolást egy időben kifejezetten tiltották. Egy nemrégiben végzett amerikai kutatás során viszont kiderült, a csokoládéban lévő szénhidrát képes megemelni a szervezet szerotonin szintjét, ez pedig jó hatással van a PMS tüneteinek enyhítésére. Az édességfalás így tehát egyféle ösztönös öngyógyításnak is tekinthető. A torna szerepe is nagy, a mozgás ugyanis mobilizálja az agy endorfintermelését, vagyis úgynevezett boldogsághormont szabadít fel.




Nézd meg a Tabuk nélkült Talkshow a női ciklussal összefüggő tünetekről szóló műsorát!


Homeopátiás készítmények


Ha a házi praktikák egyike sem hoz enyhülést, érdemes a homeopátiás szerekhez fordulni, bőségesen van ugyanis választék a kifejezetten premenstruációs tünetek ellen szánt termékekből. Az egyes szerek kombinációját homeopátiás szakemberrel kell egyeztetni, aki teljesen egyénre- illetve panaszaira szabottan választja ki a kúra összetevőit. A kezelést minden hónapban meg kell ismételni, egészen addig, amíg a panaszok nem enyhülnek.



Íme néhány, a PMS ellen leggyakrabban használatos homeopátiás készítmények közül:


Ignatia Amara (Strychnos ignatii, azaz szentignácbab)
Változatos testi panaszok esetén ajánlják, úgy mint emésztési zavarok, szívdobogásérzés, fejfájás, gombócérzés a torokban, szorongás, valótlan veszélyektől való irracionális félelem. A kezelést akkor kell megkezdeni, amikor a PMS esedékessé válik, ha az első tünetek fellépnek, vagy a meglévő panaszok nagyon felerősödnek. A megkezdett kezelést 10-14 napig kell folytatni, majd szüneteltetni a következő menstruáció előtti napokig.

Natrum Muriaticum (Natrium klorid, azaz tisztított tengeri só)
Túlzott vízvisszatartás esetén ajánlják. A PMS során emiatt konkrét súlytöbblet is mérhető, és erőteljesebbé, feltűnőbbé válhat a narancsbőr. A hüvely nyálkahártyája kiszáradhat, közösüléskor fájdalom léphet fel. Elsősorban serdülő lányok, de gyakran felnőtt nők PMS tünetei az arcon, főleg a homlok környékén megjelenő pattanások. Gyakori szomjúságérzet társul ezekhez a tünetekhez, mely melegben fokozódik, a szabad levegőn, illetve egy hideg zuhany után viszont csökken. Az utolsó menstruáció 12-14. napjától érdemes szedni.


Pulsatilla (Pulsatilla grandis, azaz leánykökörcsin és más rokon fajok föld feletti részei)
A menstruáció előtt, illetve annak első napján jelentkező medencetáji fájdalom, görcsök esetén ajánlják. Duzzadt, elnehezült lábszár, illetve mellfeszülés enyhítésére is hatásos. Ha PMS során gyakran fázol, illetve ráz a hideg olyankor is, amikor mások kellemesnek érzik a külső hőmérsékletet, szintén érdemes ezzel a szerrel próbálkoznod. A várható menstruáció előtt 3-5 nappal kell elkezdeni, majd további 10 napon át kell szedni naponta. Huzamosabb ideig csak megszakításokkal szedhető.


Aristolochia (Aristolochia clematitis, azaz farkasalma)

Az idült vénás elégtelenség, és elsősorban az alsó végtagon kialakuló visszérbetegség ellen használatos. Főbb tünetei: a lábszár feszülése, fájdalma, különösen a nap második felében. A lábfej, lábszár vizenyős megduzzadása a PMS részeként is jelentkezhet.


Sepia Officinalis (alapanyaga a tintahal szárított váladéka)
Olyankor ajánlják, ha a menstruáció túl hamar, vagy túl későn jön, és a szokásosnál kisebb mennyiségű. A gyakran visszatérő hólyaghurut ellen, illetve herpesz és ekcéma kezelésére is beválik. A PMS miatti levertségen, depresszión is segít.


Sedatif PC
A feszült, szorongó, izgatott, ingerlékeny állapotok, alvászavarok (elalvási nehézség, gyakori felébredés) ellen használatos általában, és hatásosan enyhíti a PMS során fellépő alvási zavarokat és feszült idegállapotot is.
Hatóanyagai:
Aconitum napellus: szorongással járó általános túlfűtöttség, izgatottság, álmatlanság csökkentésére.
Atropa belladonna: a túlzott fényre, zajra, hidegre való érzékenység csökkentésére, illetve lüktető, erős fejfájás csillapítására.
Calendula officinalis: enyhe görcsoldó hatású.
Chelidonium majus: enyhe nyugtató hatású.
Abrus precatorius: fejfájás-csillapító hatású.
Viburnum opulus: idegnyugtató és simaizom relaxáló hatású.



Hogyan kell adagolni?

A homeopátiával foglalkozó szakemberek szerint az egyes készítmények adagolása teljes mértékben személy-, illetve tünetfüggő. A legjobb, ha minden egyes szert az alábbiak szerint alkalmazol: először csak egy szemet vegyél be belőle, és várj. Ha úgy érzed, a tüneteid enyhülnek, várj tovább és hagyd, hogy a szer tökéletesen kifejtse hatását. Ha a javulás abbamarad, vagy a hatás teljesen megszűnik, bevehetsz egy újabb dózist. Az adagolás gyakorisága csakis a saját állapotodtól függ. Előfordulhat, hogy egy órán belül több adagra is szükséged van, másnak naponta többször kell szednie, de olyan is előfordulhat, hogy napi egy adag már kellőképpen hatásos.


A felsoroltakon kívül ma már összesen több mint 80 különféle homeopátiás készítmény áll a rendelkezésre, melyek közül szakember segítségével minden nő megtalálhatja a számára legnagyobb enyhülést okozó szereket. Az egészséges életmóddal kombinálva, a PMS összes kellemetlenségétől teljesen meg lehet szabadulni a homeopátiás készítmények segítségével.



Mi okozza?

A menstruációval kapcsolatos problémák legtöbbje - beleértve nem csak a PMS-t, de a túl erős vérzést, illetve menstruációs görcsöket is - a szervezet hormonális egyensúlyának felborulásából fakad. A hormonok az ember rendkívül összetett és igen érzékeny endokrin rendszerének termékei. Azt, hogy egy nő milyen tapasztalatokat szerez a PMS-el kapcsolatban, ezenkívül még több más tényezőtől is függ. Befolyásolják ugyanis érzelmi problémák, egyes rendellenességekre való genetikai hajlam, a táplálkozás milyensége, a rendszeres testedzés, illetve annak hiánya, fogamzásgátló tabletták (ezek általában csökkentik, egyes esetekben teljesen megszüntetik a PMS-el járó problémákat), sőt, pszichológiai faktorok is, mint például az adott nő hozzáállása saját női mivoltjához. A különböző nők PMS tünetei annyira különbözőek lehetnek, hogy tulajdonképpen csak egy közös van bennük, az pedig az időzítés: mindig a menstruációt megelőző két hétben jelentkeznek, és két és tizennégy nap között bármennyi ideig tarthatnak.