A nők fele A-vitaminhiányban szenved

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban élő nők majdnem fele szenvedhet A-vitaminhiányban. A hiba a génekben rejlik.
Vágólapra másolva!

A nők csaknem ötven százaléka hordoz olyan génváltozatot, amely csökkenti a béta-karotin A-vitaminná alakításának képességét - adta hírül a nagy-britanniai Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja.

Az A-vitamin alapvető szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, védve a szervezetet az olyan gyakori fertőzésektől, mint az influenza vagy a gyomorrontás. A retinolként is ismert A-vitamin a bőr és nyálkahártyák egészségéhez is nélkülözhetetlen.

Télen különösen fontos az A-vitamin

1987-ben egy amerikai vizsgálat felderítette, hogy a terhesség alatti túlzott A-vitamin-bevitel bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásához vezethet. A béta-karotint azonban biztonságosnak találták, ezért mára már általános ajánlás, hogy minél többet érdemes ebből a tápanyagból fogyasztanunk. A szervezet ugyanis A-vitaminná tudja alakítani a béta-karotint.

A brit kutatás eredményei alapján azonban a béta-karotin nem minden nő számára alkalmas A-vitaminforrás. Pedig az A-vitamin létfontosságú, különösen az évnek ebben az időszakában, hiszen ilyenkor kell a szervezetnek a fertőzések, így a nátha és az influenza ellen harcolnia.

Fokozott veszélyben a fiatal nők

Hatvankét önként jelentkezőből álló csoportjukban 29 nőnél (47 százalék) találták meg azt a génváltozatot, mely gátolja a béta-karotin A-vitaminná történő hatékony átalakítását. Az is kiderült, hogy a résztvevők étrendje mindössze az ajánlott béta-karotin bevitel harmadát tartalmazta.

Aggodalomra adhat okot, hogy különösen a fiatalabb nők vannak veszélyben. Az idősebbek ugyanis általában több tojást, tejet és májat fogyasztanak, és ezek az ételek viszonylag sok A-vitamint tartalmaznak. A fiatalok által kedvelt alacsony zsírtartalmú étrendben azonban elsősorban a béta-karotin kerül előtérbe. A kutatók következő lépésként hasonló vizsgálatot terveznek férfiakkal is.