A morfium gyorsíthatja a daganatok növekedését

Vágólapra másolva!
A fájdalomcsillapítóként alkalmazott ópium-származék elősegítheti a rákos daganatok növekedését és hozzájárulhat azok terjedéséhez.
Vágólapra másolva!

Több tanulmány is megerősítette, hogy az ópiát alapú fájdalomcsillapítók mellékhatásként hozzájárulnak a betegség terjedéséhez. Erről múlt hét szerdán egy bostoni orvosi konferencián számolt be Patrick Singleton, a University of Chicago klinikájának munkatársa.


A megoldást egy 2002-ben végzett kutatás jelentheti, amely rámutatott, hogy a gerincvelőbe morfiumot kapó betegek átlagosan tovább éltek, mint azok, akik injekció formájában kapták meg a fájdalomcsillapítót. Az eredménnyel egybevág két írországi tanulmány is, amelyek nemrégiben mutatták ki, hogy azoknál a mell-, és prosztatarákos betegeknél, akik helyi érzéstelenítést kaptak általános helyett, kisebb volt az esélye a daganat kiújulásának.


Singleton és kollégái rájöttek, hogy az ópiátok elősegítik új véredények kialakulását. Ezeknek, az angiogenezisnek nevezett folyamat során kialakuló ereknek a fala azonban bizonyos mértékig átereszti a vért, ezáltal hozzájárulva az áttétek képződéséhez.


Hashajtó a megoldás


A kutatók megállapították, hogy a Relistor nevű gyógyszer - amellyel a morfiumhoz hasonló fájdalomcsillapítók által mellékhatásként okozott székrekedés oldható - az eddigi kutatási eredmények szerint képes volt a daganat terjedését, tüdőrákkal fertőzött laboratóriumi egerekben.


"Meglepő felfedezés" - mondta Singleton. "Úgy tűnik, ez a szer képes megakadályozni a tüdőrák terjedését."


A legújabb kutatások során a tudósok az ópiát-receptorok blokkolásának rákos sejtekre gyakorolt hatások vizsgáját. A Relistor hatóanyaga a laborvizsgálatok szerint képes volt meggátolni a tüdőrákos sejtek terjedését. A kísérlet során olyan egereket is felhasználtak, amelyekben genetikailag kiiktatták az ópiát-receptorokat. Amikor ezeket az állatokat beoltották rákos sejtekkel, nem fejlődött ki náluk a betegség, szemben a kontrollcsoportként használt, normál egerekkel. Utóbbiakban a hashajtó vegyület hatásaként azonban 90 százalékkal csökkent a daganat terjedésének mértéke.


Singleton szerint a szer alkalmazása nem csökkenti a fájdalomcsillapító hatást, azonban elejét veszi a mellékhatások kialakulásának. A kutatók a következő fázisban embereken is tesztelnék a Relistor daganatokra kifejtett hatását.