Szívritmuszavart okozhatnak a hackerek

Vágólapra másolva!
Ma már számos orvosi eszköz vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbít különböző adatokat a páciensről az orvosnak. Létezik ilyen szívritmusszabályzó is, ez pedig előrevetíti annak rémét, hogy a rosszindulatú számítógépes bűnözők akár távolról képesek lehetnek leállítani az ilyen eszközzel élők szívverését.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron ültették be az első, wifivel felszerelt pacemakert, amely azóta egy New York-i nő életét segíti. A szakemberek szerint azonban komoly aggályokat vet fel a vezeték nélküli adattovábbítási protokoll alkalmazása, mivel kaput nyit a rosszindulatú számítógépes alkalmazások, illetve a digitális bűnözők számára. Ha ugyanis rátalálnak a biztonsági résre, személyes adatokhoz juthatnak, kisüthetik a szívritmusszabályzó akkumulátorait, akár életveszélyes rendszerleállást is előidézhetnek.


Biztonsággal foglalkozó szakemberek és orvos kutatók nekiálltak feltérképezni a lehetséges megoldásokat. Az egyik javaslat szerint ultrahanghullámok alkalmazásával védenék a pácienseket. A rendszer ez esetben képes lenne megállapítani a szívritmus-szabályzóhoz befolyásoló eszköz távolságát, s csak a beteg 5 méteres körzetéből engedélyezné a kapcsolatot. Ráadásul ilyen esetben is csak több azonosítási lépés után lehetne hozzáférni a pacemakerhez.


A vészhelyzetek kivédésére beépítettek egy olyan mechanizmust is, amely néhány centiméteres távolságból bárkinek engedélyezi a hozzáférést, hogy újraélesztés esetén ne kelljen húzni az időt a jelszavak begépelésével.