A migrén fokozza az agyvérzés veszélyét

Vágólapra másolva!
A migrénben szenvedő betegeknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki agyi infarktus. A legnagyobb veszélyben azok a migrénes nők vannak, akik aurát élnek át a fejfájásrohamok előtt. 
Vágólapra másolva!

Az agyi infarktus (stroke, gutaütés) az agyat ellátó verőerek elzáródása következtében alakul ki. Az eret vérrög, vagy folyamatosan növekvő plakk is elzárhatja. A Johns Hopkins Egyetem orvosi karának kutatói huszonegy amerikai és észak-európai vizsgálat eredményeit elemezték, melyekbe több mint 600 000, tizennyolc és hetven év közötti férfit és nőt vontak be.

A migrénben szenvedőknél 2,3-szer nagyobb eséllyel alakult ki agyi infarktus, mint a többieknél. Az aurás migrén 2,5-szeresre, a női nem és aurás migrén együtt 2,9-szeresre növelte a rizikót. Az aura a fejfájásroham előtti állapot, melynek során a betegek például villódzó fényeket, cikk-cakk vonalakat látnak, vagy homályossá válik látásuk.

A migrén megelőzésében segíthet a dohányzás abbahagyása, a vérnyomáscsökkentő, illetve a vérhígító gyógyszerek szedése, valamint nőknél a fogamzásgátló tabletták, illetve a hormonpótló kezelés elhagyása.