Keresztezik a sertés- és a madárinfluenzát Franciaországban

Vágólapra másolva!
A legrosszabbra készülnek egy francia kutatóintézet virológusai: olyan vírust próbálnak létrehozni, amely annyira fertőző, mint a H1N1 sertésinfluenza, és olyan súlyos szövődményeket képes előidézni, mint a H5N1 madárinfluenza.
Vágólapra másolva!

A lyoni Jean Mérieux Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (INSERM) szakemberei azt vizsgálják, hogy természetes körülmények között előfordulhat-e, hogy a H1N1 és a H5N1 genetikai anyaga egyesül, jóval gyilkosabb kórokozót eredményezve, mint az eddigiek.


A kutatók igyekeznek meghatározni a jelenlegi, illetve az esetleges jövőbeni járványok terjedési mintáját, hogy időben gondoskodhassanak megelőző lépésekről, terápiákról. A lyoni intézet munkatársai jelenleg azt térképezik fel, hogy a két vírustörzs között milyen mutációk, illetve kombinációk mehetnek végbe, s ezek milyen esetbe eredményeznek életképes, új típusú vírust. A kutatás egyik célja az is, hogy az így létrehozótt hibridből még egy járvány kialakulása előtt elkészíthessék a hatékony vakcinát.


A Jean Mérieux Intézet egyébként négyes bio-biztonsági besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy a tudósok csak szkafanderre emlékeztető védőruhában léphetnek be a laboratóriumokba, ahol még így is vigyázniuk kell a kísérleti egerek és menyétek harapásaira.