A hasmenés a vártnál háromszor több ember halálát okozta

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet pénteken közölte, hogy a hasmenés a vártnál legalább háromszor annyi ember halálát okozta, így a legfrissebb adatok szerint 1,1 millióan vesztik életüket a betegség következtében évente. 
Vágólapra másolva!

"A hasmenés okozta egészségügyi teher jelentős mértékben súlyosabb, mint azt korábban gondoltuk" - nyilatkozta Jorgen Schlundt, a WHO élelmiszerbiztonsági részlegének igazgatója. Afrikában és Ázsiában 1,1 millió öt éven felüli hal meg évente a betegségben - derül ki az élelmiszer útján terjedő betegségekről készített, várhatóan 2012-ben befejeződő hatéves tanulmány legújabb adataiból.


A korábbi, 2002-ben végzett, rendszeresen frissített kutatások eredményei alapján csak 300 000 halálozást becsültek évente az öt éven felüli népesség körében. Schlundt elmondta, hogy a jelenlegi kutatás éles eltérést mutat a korábbihoz képest, mivel ez jobban belemélyed a problémába. A szakember reméli, hogy a legfrissebb adatok nagyobb tudatosság kialakulásához vezetnek a megelőzhető és kezelhető betegséggel kapcsolatban.


"Még mindig vannak olyan országok, amelyek úgy vélik, hogy az élelmiszerbiztonság nem fontos, és nem túl sokan halnak meg élelmiszer útján terjedő betegségek következtében, az adataink azonban azt mutatják, hogy igenis jelentős problémáról van szó, amivel komolyan foglalkoznunk kell" - nyilatkozta Schlundt.


A főként szennyezett ivóvíz és élelmiszer fogyasztása következtében kialakuló hasmenés az ENSZ becslései szerint körülbelül 1,5 millió öt éven aluli gyermek halálát is okozza, így összeségében 2,6 millió ember hal meg hasmenés következtében.