A H1N1 veszélyesebb az asztmás gyerekekre

Vágólapra másolva!
Egy torontói gyermekklinikán elvégzett tanulmány szerint a szezonális influenza vírushoz képest a H1N1-el kapcsolatban a légúti betegségek fokozott rizikó faktort jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

A kutatás a május óta jelentett sertésinfluenzás eseteket vetette össze a 2004 és 2009 között diagnosztizált szezonális influenza esetekkel. A H1N1 fertőzött gyermekek között az asztmások arány 22 százalék volt, míg a szezonális influenza kapcsán mindössze 6 százalékos arány volt kimutatható.

Érdekes adat az is, hogy a pandémiás influenzán átesett gyermekek átlag életkora 5 évvel volt magasabb a más influenzával fertőzöttekéhez képest, ami valószínűleg azzal hozható összefüggésbe, hogy az idősebb gyermekek szervezetét már jobban legyengítette az asztma.
A nagyobb népességi körben végzett számítások szerint a krónikus légúti terheltség 21-30 százalékkal növeli meg annak esélyét, hogy egy gyermek megfertőződik a H1N1 vírussal.

A felmérést végző gyermekorvosok azt ajánlják, akinek gyermeke akár csak enyhe mértékben asztmás is, mindenképp oltassa be őt H1N1 vakcinával, és fokozottan figyeljen az immunerősítésre.