A cigarettafüst tele van káros baktériumokkal

Vágólapra másolva!
Amerikai és francia mikrobiológusok csapata érdekes felfedezést tett a különböző cigaretta márkákat vizsgálva: kiderült, hogy a dohányárú tele van baktériumokkal, köztük olyanokkal is, melyek károsak az emberi szervezetre.
Vágólapra másolva!

A veszélyes mikrobák ráadásul nem csak annak a szervezetéra vannak hatással, aki rágyújt, a passzív dohányosok épp úgy érintettek a levegőbe kerülő kórokozóktól.

A kutatók egyébként eleve feltételezték, hogy ezt az eredményt kapják majd a legnépszerűbb márkák vizsgálata során. Az azonban őket is megdöbbentette, milyen mennyiségű baktériumot azonosítottak a dohánytemékekben.

Az is döbbenetes megállapítás, hogy ezek a kórokozók túlélik az "elfüstölést", és a légutakba jutva még ezután is képesek gyulladásokat és krónikus betegségeket okozni. Ez pedig - ha csak az aktív dohányosok számát tekintjük - világszerte több mint egy milliárd embert érintő probléma.

Ami a márkákat illeti, a kutatók nem mutattak ki különösebb eltérést a baktérium tenyészeteket illetően. Mindegyikben megtalálhatók voltak a tüdőt és a vérképző szerveket érintő gyulladást, illetve a légzőszervi megbetegedést okozó mikroorganizmusok, valamint több élelmiszer által hordozott egészségre káros baktérium is.