515 vegyi anyagot is kenhetünk az arcunkra naponta

Vágólapra másolva!
Az olyan mindennapos használatban lévő kozmetikumokkal, mint a rúzs, a testápoló vagy a szempillaspirál akár 515 különböző vegyi anyagot is rákenhetünk az arcunkra. Allergia és hormonzavar is lehet a vörös ajak és a göndör pillák ára. 
Vágólapra másolva!

Egy dezodorgyártó cég nemrégiben végzett kutatásából kiderült, hogy a nők és akár a fiatal lányok is átlagosan több mint 13 olyan kozmetikumot kennek magukra naponta, amelyben több, mint 20 összetevő van.


A legrosszabb helyen a parfümök végeztek, mivel ezek átlagosan 250 komponenst tartalmaztak, de olyan is akadt, aminek az illatát 400 különböző kémiai anyag garantálta. Mindemellett találtak olyan ajakrúzst, amelynek az összetevőit tartalmazó listáján 33 kémiai anyag szerepelt, de 29 komponensből álló szemspirál és 32 féle állítólagos bőrpuhítóval felturbózott testápoló is akadt szakemberek kezébe.

Kevesen tudják, de a világ talán legismertebb parfümje a Chanel No. 5, 250 különböző anyagból készül, de az eladási listák élén egy közismert középkategóriás márka alapozója is a maga 24 összetevőjével. Aki pedig csak egy egyszerű körömlakkozással próbálkozik jobb, ha számol azzal, hogy a vörös szín mellé 31 vegyi anyag is felkerül a körmökre.


A szakértők szerint jobb vigyázni ezekkel a termékekkel, mert elképzelhető, hogy az alkotóelemek közül néhány hormonális problémákat, allergiát, vagy bőrbetegséget okozhat. A kutatók azt mondják, hogy a nagy kozmetikai cégek egyre hatékonyabb termékekkel szeretnének megjelenni a piacon, a látványos eredményekhez pedig újabb és újabb kémiai adalékok után kell nyúlniuk.