30 halálos áldozat az oltási kampányban - a WHO szerint nem a vakcinától

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette, hogy az influenza elleni oltási kampány eddigi 30 halálos áldozata nem a vakcina mellékhatásai miatt hunyt el.
Vágólapra másolva!

"Habár néhány vizsgálat még folyamatban van, a WHO-nak leadott befejezett vizsgálati anyagok kizárták, hogy a pandémiás oltóanyag halált okozhat" - nyilatkozta Marie-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-kutatási igazgatója.

A halálesetek száma csak töredékét képezi a 65 millió, már beadott sertésinfluenza elleni oltásnak - adta hírül a WHO 16 ország adatai alapján.

A beadott vakcinák közül csak minden tízezredik esetben regisztráltak mellékhatást. A mellékhatás 100 esetből 5-ben súlyos, akár halálos is lehet, de nem a vakcina a halál közvetlen oka - hangsúlyozta az egészségügyi világszervezet oltóanyag kutatási igazgatója. "A jelentések egyelőre megerősítették, hogy az oltóanyag ugyanolyan biztonságos, mint a szokásos, szezonális influenza elleni oltások" - mondta Kieny.

Az oltási program már nagyjából 40 országban indult útjára, a WHO pedig azt tervezi, hogy november végén a szegényebb országokra is kiterjesztik. Kieny elismerte, hogy volt "néhány nap késés" a vakcina kiszállításában 95 ország esetében.

A H1N1 pandémia már több mint 6250 ember életét követelte áprilisi megjelenése óta.