20 év alatt megduplázódhat a cukorbetegek száma

Vágólapra másolva!
A diabéteszesek száma az Egyesült Államokban 2030-as évekre megduplázódhat, az egészségügyet érintő költségvonzat pedig a háromszorosa lehet a jelenleginek.
Vágólapra másolva!

Mindennek hátterében az elhízás, a helytelen táplákozás és a mozgásszegény életmód áll. Pedig a 2-es típusú cukorbetegség az esetek 95 százalékában megelőzhető, illetve tünetmentessé tehető lenne a megfelelő életmóddal - áll a WHO közleményében.

A legveszélyeztetebb korosztály jelenleg az 50-60 éveseké, akik között különösen magas az elhízottak aránya, és csaknem 50 százalékuk kűzd vérnyomás problémával. Nincsenek azonban sokkal jobb helyzetben a fiatalabb generációk sem, mivel napjainkban túlságosan elterjedt a feldolgozott ételek fogyasztása, és általános jelenség a stressz, ami szintén elősegíti a diabétesz kialakulását.

A korszerű vizsgálati módszereknek köszönhetően a diabéteszt ma már korán felismerik, így a betegek esélye nagyobb a hosszú életre, ez viszont a kezelési költségek növekedésével jár. Így a fejlett országok kormányainak egyformán érdeke, hogy programot dolgozzanak ki a lakosság elhízásának visszaszorítására.