WHO: Nem gyógyító eljárás a homeopátia

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most közzétett véleménye szerint súlyos, szervi betegségek gyógyítására nem alkalmas a homeopátia.
Vágólapra másolva!

A WHO afrikai és angol szakemberek kérésére közölte hivatalosan állásfoglalását, mert az orvosok veszélyesnek érezték, hogy bizonyos rendelőkben HIV fertőzést, tuberkulózist és maláriát is kezelnek homeopátiás készítményekkel.

A német Samuel Hahnemann 1800 táján önmagán tapasztalta, hogy a malária kezelésére használt kinin a betegség tüneteit gerjeszti. Úgy gondolta, ha egy szer a betegség tüneteit idézi elő, az kis adagban a kórt is képes gyógyítani. Az elv már a régi görögöknél is létezett. A 'hasonlót hasonlóval kezelj' gondolatot a német orvos úgy vizsgálta, hogy önmagának, családtagjainak adott különféle anyagokat, és ha valamelyik például fejfájást okozott, akkor azt a fejfájás megszüntetésére igyekezett fölhasználni.

A másik alapelv, hogy a hatóanyag mind jobban felhígítva lesz minél hatékonyabb, ezért a homeopátiás szerekből olyan hígítások készülnek, amelyekben csak néhány molekula van a tényleges gyógyszerből.

Több tudományos vizsgálat igyekezett már azt bizonyítani, hogy a homeopátia csak annyira hatásos, amennyire a hatóanyagot nem tartalmazó, placebo készítmények megszüntetik a panaszokat, ha a beteg hisz bennük.

Az afrikai és angol orvosok most azért szólaltak fel a homeopátia ellen és kérték ki az Egészségügyi Világszervezet álláspontját, mert úgy vélik, súlyos, esetenként fertőző betegségek kezelésére etikai vétség olyan látszólagos gyógymódot beiktatni, amely véleményük szerint bizonyítottan hatástalan.

Sok panaszt okozó, de halálhoz nem vezető kórokban - mint az ízületi betegségek, fejfájás - sokfelé adnak homeopátiás készítményeket, és a betegek egy része javul is, de szervi betegségek kezelésére a WHO ezt a módszert nem javasolja.