Vörösbor-por kerülhet a joghurtokba, csokoládékba, krémekbe

Vágólapra másolva!
A vörösbor-készítés melléktermékeiből kutatók olyan port állítottak elő, amelynek felhasználási köre elképesztően széles lehet mind az élelmiszer-, mind a szépségiparban.
Vágólapra másolva!

A borkészítés melléktermékeiből olyan anyagot lehet előállítani, amely sokat megőriz a bor természetes, egészséges összetevőiből. A "melléktermék" nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat és polifenolokat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében játszanak szerepet.


A korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett használni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port nyerjenek a borból, ám mostanra sikerült kidolgozni egy új, kíméletes eljárást.

A következő lépésben meg kellet találni azokat a termékeket, melyekben a por fokozhatja a jótékony hatást. Bizonyos esetekben ugyanis túlságosan savas hatású lehet a végeredmény. Máskor azonban a szőlő gyümölcsös íze és a savas hatás kifejezetten üdítően hat.
A dúsított krémek pedig hatékonyabbnak bizonyultak a többinél, mivel a por többek között ránctalanító hatással is bír.