Világszerte meredeken nő a koraszülések száma

Vágólapra másolva!
Évente közel 13 millió gyermek jön idő előtt a világra, közülük több mint egy millió egy hónapon belül meg is hal.
Vágólapra másolva!

A probléma főként a fejlődő világ országait érinti: Afrikában és Ázsiában történik a koraszülések 85 százaléka. Míg a harmadik világban főleg az alultápláltság és a hiányos orvosi ellátás a felelős, Nyugat-Európában és az USA-ban amiatt nő a koraszülések száma, hogy egyre több nő 35 éves kor felett vállal terhességet és folyamodik mesterséges megtermékenyítéshez - olvasható a March of Dimes elnevezésű amerikai egészségügyi segélyszervezet friss tanulmányában. A szervezet, amelynek célja a koraszülések számának globális csökkentése, a a 37. terhességi hét előtt világrajött gyermekeket tekinti koraszülöttnek.

"A koraszülés óriási, világméretű probléma. Érzelmileg, fizikailag és anyagilag hatalmas terhet ró mind a családokra, mind az egészségügyre, mind a gazdaságra." - áll a szervezet tanulmányában. Csak az Egyesült Államokban évente 26 milliárd dollárba kerül a koraszülött kisbabák gondozása és a kapcsolódó költségek.

A szervezet szakértői úgy vélik, ha a világ vezető hatalmai komolyan gondolták az ENSZ Milleniumi Fejlődési Céljait a gyermekhalandóság és az anyai egészség fejlesztése kapcsán, akkor prioritást kell élveznie minden stratégiának és pénzügyi forrásnak, amely a koraszülöttek egészségkárosodását illetve a halálozási számuk csökkenését irányozza elő.