Vakbélgyulladás: minél szennyezettebb a levegő, annál gyakoribb

Vágólapra másolva!
Már régóta ismert, hogy a légszennyezés kapcsolatban áll a légzőszervi és a szív-érrendszeri megbetegedésekkel, azonban kanadai kutatók most azt állítják, a szennyezett levegő belélegzése vakbélgyulladást is okozhat.
Vágólapra másolva!

A vakbélgyulladás kialakulásának oka még nem ismert, az esetek száma a XIX. század végén és a XX. század elején szaporodott meg, az iparosodás korában, míg a múlt század végéhez közeledve csökkent a gyakorisága, körülbelül akkor, amikor a kormányok világszerte drasztikusan elkezdték csökkenteni és szankcionálni a légszennyezést. A jelenleg iparosodó országokban azonban a betegség előfordulásának növekedését tapasztalják.

A gyulladás folyamatát legtöbbször a féregnyúlvány nyílásának elzáródása indítja el. Az elzáródás hátterében a féregnyúlványban található nyirokszövet duzzanata, növényi rost vagy mag megrekedéséből létrejött székletpangás, illetve ún. bélsárkő állhat. Sokkal ritkábban idegentest, bélféreg vagy daganat okozhatja az elzáródást. Az elzáródás mögötti területen romlik a vérkeringés és fertőzés jön létre gennyes gyulladással. (Ritkábban a vakbélgyulladás nem az elzáródás, hanem valamilyen gyomor-bélrendszeri vírusfertőzés vagy általános gyulladás következménye.)

A légszennyezés is hozzájárul a gyulladáshoz

Dr. Gilaad G. Kaplan, a Calgary Egyetem gasztroenterológus docense munkatársaival több, mint 5 ezer, vakbélgyulladással kórházba került felnőtt adatait elemezte 1999 és 2006 között. A betegek felvételének adatait összehasonlították a megelőző hét légszennyezettségi adataival. "Azt találtuk, hogy főként a magas ózon- és nitrogéndioxidkoncentrációk idején szaporodott meg az esetek száma" - nyilatkozta Kaplan a sajtónak. Áprilistól szeptemberig, amikor az emberek többet tartózkodnak a szabadban, több a vakbélgyulladás. Emellett azt találták még, hogy férfiaknál gyakoribb a gyulladás, ennek oka azonban egyelőre még nem ismert.

A kutatócsoport tanulmánya a Canadian Medical Association Journal legfrissebb számában jelent meg.