Az őszülés is lassítható - amit a hajadról tudni kell

Vágólapra másolva!
Öntisztuló-e a haj? Mitől hullik, miért válik töredezetté, miért nő a korábbitól eltérő haj kemoterápia után? Hogyan lassítható az őszülés? A tudomány válaszai a gyakran feltett kérdésekre. 
Vágólapra másolva!

Képes-e öntisztulásra a haj?


A közhiedelemben él egy olyan elképzelés, hogy a haj mindenféle beavatkozás nélkül egy idő után saját magától tisztulni kezd, így hosszútávon megspórolható a hajmosás. Példaként szokás felhozni a rasztahajat, miszerint az is úgy jön létre, hogy hosszú ideig nem mossák.


Az igazság azonban az, hogy a rasztahajat ugyanúgy mosni kell, mint bármilyen más hajat, hiszen különben büdös lesz. E frizura lényege a tupírozás, valamint a fésülködés mellőzése - tehát nem a víz hiánya élteti a divatos csimbókokat.


Tévedés, hogy a haj képes saját magától tisztulni, ehhez legalább vízre, de samponra vagy a nagyanyáink által alkalmazott zsíroldó hatású citromlére, ecetre is szükség van. Tény viszont, hogy a haj egy bizonyos szint felett már nem tűnik piszkosabbnak, mivel, ha egyszer maximálisan telítődött zsírral, füsttel, már nem képes több szennyező anyagot felvenni.



Tönkreteszi-e a hajat a gyakori hajmosás?


A nagyvárosi létben a haj számtalan szennyező anyagnak - cigarettafüstnek, szmognak, kipufogógáznak, koromnak - van kitéve, így a korábbi nézetek, miszerint elegendő 7-10 naponta hajat mosni, ma már nehezen betartható a legtöbb városi ember számára.


Tévhit, hogy a gyakori hajmosás önmagában károsítja a hajat, nagyobb szerepe van ebben a hajszárítónak és egyéb hajformázó eszközöknek. Gyakori hajmosás esetén ajánlott ezek használatát a minimálisra csökkenteni, és ha már használjuk, a hajszárítót legalább 10 cm-re tartani a hajszálaktól.


Fokozza-e a haj zsírosodását a mindennapos hajmosás?


A haj zsírosodást két dolog fokozza. Az egyik a fejbőr masszírozása a hajmosás során, ugyanis ez mechanikusan ingerli a hajszálak gyökerénél elhelyezkedő faggyúmirigyeket, és fokozott termelésre serkenti azokat.


A másik a tömény, hígítatlan sampon alkalmazása, ez ugyanis vegyi úton váltja ki ugyanezt a hatást. A megoldás tehát gyakori hajmosás esetén a sampon felöntése vízzel, és az óvatos tisztítás, masszázs nélkül.



Miért válik töredezetté a haj?


A haj töredezése akkor alakul ki, amikor a haj külső rétegének, a kutikulának folytonossága megszakad, és a sérülékeny középső réteg, a kéreg szabaddá válik. Az erős burok hiányában védtelenné vált kéreg minimális behatásra kettéválik, eltörik - ilyenkor látjuk a hajvégek elvékonyodását.


A kutikula számtalan módon megsérülhet. Hőmérsékleti, mechanikai, vegyi ártalmak egyaránt károsíthatják. A sérülés nem csupán a hajvégen következhet be, - de ott a leggyakoribb -, hiszen a kutikula a kérget nem mindenhol burkolja be. A haj a legvégén (ott, ahol az olló elvágta) a kéreg teljes keresztmetszetével érintkezik a külvilággal, itt tehát már viszonylag kis károsító hatásra "felfeslik" a kutikula. Durvább behatásokra azonban a hajszál lefutása során bárhol bekövetkezhet szakadás a kutikulán. A lényeg, hogy kerülendő a túlságosan sűrű és túlságosan erőteljes vegyi (festék, dauer), hő- (hajszárító) és mechanikai hatás (pl. vizes haj kefélése). Meg kell akadályozni, hogy a haj kiszáradjon, és lehetőség szerint - pakolásokkal, olajokkal - pótolni kell a haj nedvességtartalmát.

Forrás: iStockphoto


Mitől hullik a hajunk?


A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegség, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek, vitaminhiányok, de hajhullást okozhat a cinkhiány is. A hajhullás még önmagában nem ok a pánikra, de nem árt figyelni rá, ugyanis szervezet így jelzi az esetleges problémákat.



Miért nőhet kemoterápia után más haj?


Gyakran megfigyelhető, hogy a kemoterápia hatására kihullott haj amikor újranő, más színű vagy textúrájú (göndör-egyenes) lesz, mint korábban volt. Ez a változás néha csak átmeneti, néhány hónap vagy év után visszaáll az eredeti hajtípus, de sokszor véglegesnek bizonyul.


Egyelőre nem tudjuk, mi áll pontosan a jelenség hátterében. Ismert, hogy a kemoterápia célja a gyorsan osztódó sejtek elpusztítása, mivel a rosszindulatú daganatok is ilyenekből épülnek fel. A szőrtüszők sejtjei is gyorsan osztódnak, hiszen a haj növekedése meglehetősen gyors folyamat. A legtöbb kemoterápia így súlyosan károsítja a szőrtüszőket, ez vezet a haj kihullásához. A kezelés megzavarja a tüszők rendjét, szerkezetét, működését. Valószínűleg ez az oka, hogy amikor a terápia vége után újra nőni kezd a haj, más lesz, mint annak előtte volt.

Tabuk nélkül, minden hétköznap a LifeNetwork műsorán!



Miért korpásodunk?


Bőrünk sejtjei folyamatosan megújulnak, azaz adott időperiódus alatt képződnek, érnek, elhalnak és lelökődnek, miközben a mélyebben fekvő rétegekben kialakul az utánpótlás. Nincs ez másként a hajas fejbőr területén sem. Normál körülmények között az elhalt bőrhámsejtek észrevétlenül távoznak testünk felszínéről. Ha azonban a hámsejtek kialakulás-érés-lelökődés ciklusa felgyorsul, a legfelső réteget képező elszarusodott sejtek egybefüggő lemezekben válnak le - ezt a lemezt nevezzük korpának.


A gyakran korpásodó fejbőr hátterében többnyire genetikai hajlam áll, de külső és belső okok is vezethetnek makacs korpásodáshoz. Belső ok lehet például a hormonális egyensúly megbillenése, rossz egészségi állapot, allergiás túlérzékenység, rossz higiénés körülmények, kialvatlanság, rossz lelkiállapot, túlzott, cukor-, zsír illetve keményítőfogyasztás és nem megfelelő táplálkozás. Külső tényező többek között a hajspray-k és zselék túlzott használata, hajszínező termékek nem megfelelő alkalmazása, a hajsütővas és egyéb forró hajformázók túl gyakori használata, a száraz levegőjű szoba, a túlságosan ritkán végzett samponos hajmosás illetve a haj és fejbőr nem megfelelő öblítése.


Jellemzően a korpásodás a hideg téli hónapokban súlyosabbá válik, míg nyáron, a melegben jelentősen enyhül. Mivel nem vagyunk egyformák, az egyes korpásodás elleni termékek hatása eltérő: ami egyikünknek tökéletesen beválik, az másnál hatástalan lehet. Ezért érdemes mindenkinek megkeresni a számára legmegfelelőbb sampont, és a továbbiakban ragaszkodni hozzá - akkor is, amikor elmúlt a korpásodás.



Hogyan lassítható az őszülés?


A haj színéért a melanin nevű pigment felelős, melyet a hajtüszőben elhelyezkedő melanociták termelnek. Ezek a sejtek egy idő után kimerülnek, működésük leáll, és ilyenkor jelennek meg az ősz hajszálak. (Az őszülés azonban a már kinőtt szálakat nem fenyegeti.)


A tartós stressz, a gyász, a szorongás gyorsítja mind az őszülést, mind a hajhullást. Ennek hátterében több, részben még ismeretlen mechanizmus áll: így egyebek között a szimpatikus idegrendszer aktiválódása miatt a fejbőr vérellátásának, anyagcseréjének megváltozása illetve hormonális hatások.