Először a nőgyógyásznál

Vágólapra másolva!
Minden kezdet nehéz, főleg akkor, ha nem az első iskolai napról vagy első egyedül töltött estéről, hanem az első nőgyógyászati vizsgálatról van szó. Tippek és vélemények, amelyek megkönnyíthetik az első vizitet. 
Vágólapra másolva!

A Szent Rókus Kórház tiniambulanciáján történt. Négy egyforma vezetéknevű hölgy jelentkezett be a rendelésre, ráadásul egyszerre is akartak bejönni a rendelőbe. Kicsit furcsállottam a dolgot, de ha mód van rá, igyekszem figyelembe venni a páciensek kérését. Kiderült, hogy egy édesanya jött el megismertetni három lányával a leendő nőgyógyászukat, hogy ha tényleg szükségük lesz rá, minden félelem nélkül, már ismerős helyre jöhessenek. Azóta persze a lányok felnőttek, de még ma is ők a legmosolygósabb betegeim.


Ehhez kapcsolódik az első tanácsom. Nem kell feltétlenül "vizsgálatra" bejelentkezni, először érdemes csak egy beszélgetésre, ismerkedésre időpontot kérni. Az országos tiniambulancia-hálózaton, illetve fiatalkorúaknak fenntartott rendeléseken lehetőség van megismerni a rendelőt, az orvost, készséggel megmutatjuk a vizsgálóasztalt, elmagyarázzuk a vizsgálat menetét is. Az sem baj, ha kísérőként megérkezik az édesanya, barát, barátnő, esetleg a lánytestvér. Érdemes otthon felírni a kérdéseket, hiszen gyakran látom, hogy a rendelőben nehezebben szedik össze gondolataikat a páciensek.


De melyek a nőgyógyász által feltett leggyakoribb kérdések?

Mi a jelentkezésed oka? Van-e valamilyen panaszod? Mikor volt az utolsó menstruációd? ( Ilyenkor arra a napra vagyunk kíváncsiak, amikor elkezdtél menstruálni, vagyis a napra, amikor "megjött".) Meddig tart a menstruációid? Rendszerese-e? Mikor menstruáltál életedben először? Ezen kérdések megválaszolásában nagy segítség lehet, ha vezetsz menstruációs naptárt.

Az a kérdés is elhangzik, voltál-e már terhes. Volt-e nőgyógyászati műtéted? Hogyan védekezel a nem kívánt terhesség ellen? Külön szeretném hangsúlyozni, amennyiben még nem vagy túl az első együttléten, ezt mindenképpen előre jelezd a nőgyógyásznak!


Ezt a beszélgetést követi a vizsgálat

Kívülről megtekintjük a szeméremdombot és a hüvelybemenetet, majd hüvelyi feltárásból a hüvely falait. Kolposzkóppal megnézzük a méhszájat, majd egy puha kefe segítségével lesodrunk néhány sejtet a méhszájról és a méhnyakból - ez az úgynevezett Pap-teszt. Szükség esetén a hüvelyváladékot is megvizsgáljuk.

Ezt követi a kétkezes, tapintásos vizsgálat, majd egy kismedencei ultrahangvizsgálat. Természetesen minden rákszűréshez hozzátartozik az emlők vizsgálata is, ennek kapcsán szoktam megmutatni az emlők önvizsgálatát is. A módszer maga kicsit kellemetlen, de semmiképpen sem fájdalmas. Kérd meg a nőgyógyászt, segítsen abban, hogyan kell a vizsgálóasztalra felfeküdni, melyik az a pozíció, amelyben maximálisan ellazíthatod a hüvely környéki izmokat.

Hogy mennyire sikerül ellazulni és a helyes pozíciót megtalálni, nemcsak meghatározza, hogy a vizsgálat mennyire lesz kellemetlen, de azt is, mennyi ideig tart. Tehát minél lazábban állj a dologhoz, ne szorongj, ne félj, úgy mindenkinek könnyebb lesz! A szégyenlősségnek sincs semmi értelme, az orvos valószínűleg már számtalanszor volt ebben a helyzetben.


Mit vegyél fel, ha nőgyógyászhoz mész?

A hosszú szoknya praktikus, hiszen az rajtad maradhat, nem kell félmeztelenül végigsétálnod a vizsgálón. A combfixet egy középkorú hölgyön láttam először, de jó ötlet, hiszen a nőgyógyászt nem zavarja, te pedig nem érzed magadat annyira meztelennek a vizsgálat közben. Egy papucs is jó szolgálatot tehet.


Kell-e irrigálni a vizsgálat előtt?

Nem javaslom, hiszen a normál vagy esetlegesen kóros hüvelyváladékra is kíváncsiak vagyunk. A normális napi tisztálkodáson és higiéniás szabályokon túl másra nincs szükség.


Mikor érdemes az első vizsgálatra jelentkezned?

Ha elmúltál 18 éves, ha elkezdtél nemi életet élni, vagy bármiféle panaszod van.


Dr. Lőrincz Ildikó