Hogyan éljük túl a városi szmogot?

Vágólapra másolva!
Manapság már nem csak a légköri UV-koncentráció határozza meg, hogy mikor veszélyes az utcán tartózkodni, de a légszennyezettség mértéke is. Ebből a szempontból léteznek rizikós napszakok és hónapok. 
Vágólapra másolva!

Minden, ami káros hatással van az élő szervezetek szabályos működésére, szennyező anyagnak számít.
A városlakó első számú ellensége mégis főleg a por, melyet az ipar, a közlekedés és egyéb emberi tevékenységek - pl. hajtógázas termékek használata - következtében jut a levegőbe.



Mit szívsz mellre?

A levegőben keringő szennyeződések közül a nagyobb szemcséjűek megakadnak az orrunkban, a kisebbek azonban eljutnak a tüdőig. A finomabb részecskék a hörgőkig és a tüdőig hatolnak, tartósan vagy végleg lerakódva. Ilyen szennyezőanyag pl. a korom, a nehézfém, az azbeszt. Ezekhez az anyagokhoz kötődve ráadásul allergiát okozó ágensek jutnak be a légutakba, és a nyálkahártyát károsítva krónikus gyulladásokat idéznek elő.


Maga a szmog egyébként nem egyszerűen csak rossz levegőt jelent, ez a szennyezőanyagok és bizonyos meteorológiai hatások kombinációjából jön létre. A füstködnek is nevezett jelenség alapvetően kétféle lehet.


A fotokémiai vagy oxidáló szmog viszont a nyári hónapok sajátja. A száraz, meleg időben az ultraibolya sugárzás reakcióba lép a kipufogógázokkal, s maró hatású peroxi-acetlin-nitrátot (PAN), nitrogén-oxidot és ózont hoz létre.



Kritikus időszakok

A London-típusú füstköd szempontjából a legveszélyesebb hetek-hónapok november végétől egészen márciusig tartanak. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ilyenkor növekvő autóhasználat miatt a levegőben a szálló por aránya is megnő. A munkaképes korú lakosság számára kivitelezhetetlen a jó tanács, hogy a reggeli és a délutáni közlekedési csúcs idején ne lépjenek utcára, de gyermekek és idősek esetében érdemes megfontolni ezt.


Az oxidáló szmog létrejöttéhez köze van az UV-koncentrációnak is, így a délelőtt 11 és délután 4 óra közötti időszakban duplán indokolt kerülni a szabad tereket, a gyalogos közlekedést.



5 érv a szájmaszk utcai viselése mellett

- a füstköd belélegzése csökkenti a tüdőkapacitást, ebből kifolyólag fáradtságot, levertséget eredményez
- a gyerekek számára még károsabb lehet a szmog, mivel többet és gyorsabban lélegeznek a felnőtteknél, ezért nagyobb mennyiség jut a tüdejükbe a különböző szennyezőanyagokból. Ráadásul a kicsik hajlamosabbak a szájukon át lélegezni, ezért az orruk sem képes megszűrni a belélegzett levegőt
- Budapest levegőjének oxigéntartalma átlagban 60-70 százalékos, ezzel Európában a légszennyezettség okozta élettartam-rövidülés szempontjából a 3. helyezettek vagyunk
- az előző tény 3 évvel is megrövidítheti egy fővárosi lakos élettartamát
- a szennyezett levegővel nem csak a légúti megbetegedések és az allergia hozható összefüggésbe, de bizonyos daganatos megbetegedések is



A Nagy Füst

A hírhedt londoni szmog a legsúlyosabb európai légszennyezések egyike volt. A Nagy Füstként is emlegetett tragédia 1952. december 5-9. között több mint 12 000 emberéletet követelt. A kemény fagynak köszönhetően ugyanis jelentősen megnövekedett a széntüzelés, s a nagy hideg miatt a füstfelhő megrekedt a város felett. A szmog olyan méreteket öltött, hogy még a mozik előadásait is el kellett halasztani, mivel a filmvásznat sem lehetett látni a füsttől. A szigetországban ezt követően született meg több olyan törvény, amely korlátozza a szennyező üzemanyagok ipari használatát.





Tippek a káros hatások enyhítésére

- járj rendszeresen szaunába és sókamrába - igen, még nyáron is
- A-vitaminból 5000 nemzetközi egység az ajánlott mennyiség, ezt főként zöldségfélékkel - répa, sütőtök -, mangóval és tonhallal juttathatod a szervezetedbe. C-vitaminból 1200 milligrammot javasolnak a szmogos időszakban, míg az E-vitaminból 600 nemzetközi egység javallott, ezt különböző magvak, mogyoró és növényi olajok fogyasztásával fedezheted
- minden órában igyál meg egy pohár tiszta, szénsavmentes vizet
- végezz napi 10 percnyi légzőgyakorlatot, zöld környezetben vagy nyitott ablak mellett . Utóbbi esetben temészetesen várd meg, míg a városi közlekedés lecsendesül, válaszd a késő esti vagy a kora reggeli órákat
- esténként öblítsd át az orrod langyos, sós vízzel
- a friss levegőn végzett mozgás oxigéndús vért juttat a szervekhez, így azok hatékonyabban végzik a méregtelenítést