Sziámi ikrek Peruban - Reménytelen a szétválasztásuk

Vágólapra másolva!
Nem tudják szétválasztani a Peruban múlt héten született sziámi ikreket, mivel a gyerekek olyan létfontosságú szerveken osztoznak, mint a szív, a máj és a belek - adta hírül a kislányokat kezelő perui kórház.
Vágólapra másolva!

Néhány napja a dél-amerikai ország sajtója még arról írt, hogy a perui ikerpár szívüknél és májuknál van összenőve, és bár van esély a szétválasztó műtétre, de csak egyikük maradhat életben.

A legutóbbi vizsgálatok alapján viszont orvosaik arra jutottak, hogy a kis Milagrosnak és Ruthnak csak veséik és tüdejük áll külön.

A specialistákkal való konzultáció után Pedro Mascaro kórház igazgató úgy fogalmazott, "ha megpróbálnák szétválasztani őket, az eredmény negatív lenne". Az igazgató szerint a kislányok jó egészségnek örvendenek és a következő napokban el is hagyhatják a kórházat, "de örökre együtt lesznek".

"Átlagosan minden 200 ezer terhességből egy esetben születnek sziámi ikrek. Intézetünkben idén ez volt a második eset" - nyilatkozta a szülést levezető egészségügyi intézmény újszülött-osztályának vezetője.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Hogyan alakulnak ki a sziámi ikrek?

Összenőtt ikrek keletkezésénél a magzati fejlődés során az embriókezdemény megkezdi egypetéjű ikrekké való szétválását, de valamilyen okból ez nem válik teljessé, és a részlegesen szétvált sejtcsoport fejlődik tovább. A tökéletlen kettéosztódás oka legtöbbször az, hogy a megtermékenyített petesejt túlságosan későn, több mint két héttel a megtermékenyítés után válik szét. Minél később következik be ez a kettéválás, annál nagyobb fokú összenövés marad fenn. A késlekedés oka lehet környezeti vagy genetikai.

Összenőtt ikrek tehát csak egypetéjűek lehetnek, ebből következik, hogy minden esetben azonos neműek. Érdekes jelenség, hogy bár az egypetéjű ikerpárok legtöbbje fiú, az összenőtt ikrek között mintegy háromszor annyi a lány, mint fiú.

A LifeMagazin műsorán!

Afrikában és Indiában születik a legtöbb sziámi ikerpár

Minden 200 egypetéjű ikerpárból egy összenőtt. Az összenőtt ikrek 40 százaléka halva születik, mindössze 25 százalékuk él 1 napnál hosszabb ideig. A fejlett terhességi diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően ma már a nyugati világban nagyon ritkák a sziámi ikrek, manapság a legtöbb összenőtt ikerpár Indiában vagy Afrikában lát napvilágot.

Magyar ikrek

Magyarországon 1991 óta nem született sziámi ikerpár. 1998-ban viszont a szegedi gyermekklinikán sikerrel szétválasztottak egy Romániában született, mellkasuknál és hasuknál összenőtt, három hónapos ikerpárt. A lányoknak megvolt minden szerve, azonban egyikőjük szíve a másik mellkasában dobogott.

2000-ben Szlovákiában szintén magyar sziámi ikerpár született. Ők is lányok voltak, és a medencecsontjuknál nőttek össze. A gyerekeket kéthónaposan Pozsonyban választották szét.

Az első sziámi ikerpár

A sziámi ikerpár kifejezés t Eng és Chang (nevük jelentése Bal és Jobb) Bunker emlékét idézi, akik 1811-ben Sziámban születtek, és ők voltak az első olyan összenőtt ikerpár, akik jelentős köz- és magánéleti sikereket, elismerést vívtak ki. A két iker teste között vaskos szövetnyaláb húzódott, melyen keresztül a májuk összeköttetésben állt egymással. Eng és Chang cirkuszi mutatványosokkal lépett fel, majd az Egyesült Államokban családot alapítottak. 63 évig éltek összesen 22 gyermeket nemzettek.