Szenzációs műtét Szegeden: újra mozog a megbénult végtag

Vágólapra másolva!
Szenzációs műtétsorozatot hajtottak végre a szegedi traumatológiai klinikán. Egy balesetben fél karjára lebénult fiatalember az itthon egyedülálló, de a világon is ritka operáció révén ma már képes mozgatni és érezni sérült végtagjával. Ha minden jól megy, egy év múlva újra autókat bütykölhet - írja a Délmagyarország regionális napilap szerdai száma.
Vágólapra másolva!

A perbáli, 23 éves Badányi Miklósnak egy tavaly márciusi autóbalesetben kiszakadtak a bal vállát és karját a gerincvelőhöz kapcsoló idegei - így a bal felső végtagja gyakorlatilag lebénult, teherként lógott rajta, mint egy darab fa. Tegnap azonban már másik keze segítsége nélkül emelte fel félig az alkarját, és kicsit a kézfejét is képes volt mozgatni. Emellett a tenyere nagy részével és szinte minden ujjával érzi a hőt, a fájdalmat. Ehhez azonban az kellett, hogy a Pintér Sándor traumatológus docens, Barzó Pál idegsebész professzor és Nógrádi Antal gerincvelő-specialista docens alkotta team egy összesen 14 órás operációsorozatot hajtson végre rajta.

Az úgynevezett karidegfonat-helyreállító műtéteket - amelyhez hasonlót Európában eddig csak Hannoverben és Londonban vállaltak, itthon pedig ez volt az első - még tavaly áprilisban végezték el. 20 hónap kellett ahhoz, hogy láthatóvá váljanak az eredmények. A beavatkozás újdonsága a műtéti technikában rejlik, amelynek révén a gerincvelőbe ültetett idegek mentén a mozgatóidegsejtek képesek regenerálódni - magyarázta a sajtónak Pintér Sándor. Elsőként a Miklós lábszárából kivett idegeket ültették be a gerincvelőbe, majd ezeket az idegeket hozzákötötték a kiszakadt idegekhez, végül pedig a combjából kivett izmot beültették a karjába, hogy ott működjön tovább.

A beavatkozás nélkül Miklós mozdítani sem tudná a karját, a válla és a gerince a karja súlyától deformálódna, kar- és mellizmai elsorvadnának - hangsúlyozta a docens. A fiatalember még nem ért a rehabilitáció végére, kezelőorvosa szerint nagyjából még egy év kell ahhoz, hogy tudja mozgatni a karját, akár tárgyakat is meg tudjon emelni sérült kezével, és teljesen önállóvá váljon.

Teljes cikk és képek a Délmagyarország weboldalán >>