Szakértők cáfolják az inzulinnal kapcsolatos aggályokat

Vágólapra másolva!
Eddig úgy tartották, a II-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegek esetében az inzulin az utolsó szóba jöhető megoldás, mivel alkalmazása elhízáshoz és komoly életminőség romláshoz vezet. Kutatók bebizonyították, hogy épp az inzulin jelentheti a megoldást a sikeres kezeléshez.  
Vágólapra másolva!

Dr. Lingvay Ildikó, belgyógyász docens, a Texasi Egyetem kutatója elmondta, frissen diagnosztizált II-es típusú cukorbetegeket vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy az inzulin kezelés már a kezdeti stádiumban is jelentős javulást eredményez.

"A laikusok körében tartja magát az a tévhit, hogy az inzulin a legutolsó mentsvár, sőt aki inzulint kap, már menthetetlen. Nekünk, orvosoknak kell felvilágosítani a betegeket, hogy ez nem így van." - tette hozzá Dr. Lingvay.


A II-es típusú cukorbetegség az inzulint termelő béta-sejtek folyamatos pusztulásával jellemezhető és a legfontosabb kockázati tényező a szívbetegség szempontjából. Emellett számos más betegség, így a vakság és veseelégtelenség kialakulásához is hozzájárul. A hagyományos kezelés kezdetben egy gyógyszer, a metformin segítségével történik, később szükség szerint adhatók további szerek.


A kutatás során az egyik teszt csoport a hagyományos gyógyszerkombinációt kapta, míg a többiek inzulint és a vércukorszint szabályozását segítő metformint szedtek. A 21-70 éves betegek az első három hónapban minden inzulint és metformint kaptak, ezután osztották őket véletlenszerűen két csoportba. A második csoport innentől kezdve inzulint és metformint kapott. Közöttük ritkábban fordult elő hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint), kevesebbet híztak és elégedettebbek voltak az inzulinkezeléssel.


Dr. Lingvay azt reméli, az eredmények alapján az orvosok az első, nem pedig az utolsó lehetőségként fogják javasolni az inzulin-metformin kombinációt. "A modern orvostudományban az inzulin rendkívül hatékony és biztonságos terápiás eszköz. A napjainkban használt készülékek segítségével az inzulin beadása nem sokkal nehezebb, mint egy tabletta bevétele" - fűzte hozzá a doktornő. A következő lépésben a kutatók azt elemzik, hogyan befolyásolja a kétféle kezelés a béta-sejtek inzulintermelését.