Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Közel 1000 gyermek szenvedett ólommérgezést Kínában

Vágólapra másolva!
Kína középső részén közel 1000 gyermek tesztje lett pozitív ólomra az ország kohászati iparágát sújtó legújabb botrányban. A magas ólomszint pedig különösen veszélyes a gyerekekre, ugyanis a növekedés rendellenesség mellett mentális visszamaradottságot is okozhat. A kérdés már csak az, hogy a kínai kormánynak vannak-e tervei az ügy megoldására. 
Vágólapra másolva!

A több mint 2700 tizennégy év alatti gyermeken végzett teszt alapján az egészségügyi szervek 968 gyermek vérében mutattak ki szélsőségesen magas ólomszintet. A három ólomöntöde - a Yuguang Arany és Ólom Vállalat, a Wanyang Öntöde Vállalat és a Jinli Öntöde - 1000 méteres körzetében lakó összes gyermeket evakuálták a környékről.


A magas ólomszint különösen a gyermekekre veszélyes, az ő esetükben növekedési rendellenességet, sőt akár mentális visszamaradottságot is okozhat.A jiyuani városvezetés a továbbiakban a 35 elektrolit ólomgyárból 32 működését függesztette fel a környéken. "A magas vérólom szint a szennyezés hosszú távú felgyülemlésének eredménye" - nyilatkozta Jiyuan polgármestere, Zhao Suping. A polgármester azt is elmondta, hogy a város 52 éves történelemmel rendelkezik az ólomtermelésben

Forrás: AFP


A botrány kitörését megelőzően augusztusban tömeges ólommérgezés történt a szomszédos Shaanxi tartományban is, ahol 851 gyermek vérében mutattak ki a vizsgálatok magas ólomszintet. 174 gyermek kórházi kezelésre szorult. Azóta hasonló esetek történtek Hunan, Fujian és Yunnan tartományokban is, ami tömegtüntetésekhez vezetett a környezetszennyezés ellen.

A tiltakozók a felelős kormánytisztviselők és gyárigazgatók elbocsátását illetve bebörtönzését követelték. Kínában gyakorinak számítanak a környezetvédelemmel kapcsolatos egészségügyi fenyegetések, mivel az ország gazdasági fejlődésének előmozdítása miatt sokan nem szenteltek figyelmet a környezetvédelemnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről