Pozsony a legzajosabb európai főváros

Vágólapra másolva!
Európa városlakóinak fele szenved az utakról, vasúttól és légi közlekedéstől származó zajszennyezéstől, amely akadályozza az alvást, rontja a tanulási képességeket és magas vérnyomást vált ki - állítja egy friss uniós jelentés.  
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc európai ország negyedmilliónál nagyobb lakosú városaiban 41 millió ember küzd legalább 55 decibeles, közlekedésből származó hangszennyezéssel - állapították meg hétfőn közzétett jelentésükben a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szakemberei.


A fővárosok közül Pozsony a legzajosabb - lakóinak közel 55 százaléka érintett -, szorosan követi azonban Varsó és Párizs is az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint. A légi forgalom miatti 55-75 decibeles zaj leginkább a Hollandiában, Németországban és különösen a Nagy-Britanniában élőket sújtja.


"Egyre több bizonyíték van arra, hogy a közlekedés zaja az alvászavaron kívül hatással van a szív- és érrendszerre, a lelki egészségre és az iskolai teljesítményre is" - hangsúlyozta Oscar Romero, az ügynökség szóvivője.