Nem jó, ha sokat dicsérjük a gyereket

Vágólapra másolva!
Ha túl sokat dicsérjük a gyereket, azzal teljesítmény-szorongást válthatunk ki náluk, figyelmeztetnek szakértők.
Vágólapra másolva!

"Ha az okos gyereket agyondicsérik, előbb-utóbb minden társukat riválisuknak tekintik, hazudnak a dolgozataik eredményéről és valójában annál rosszabbul teljesítenek, minél többet dicsérik őket az okosságukért. Ha viszont magáért a feladat végrehajtásának folyamatáért, tehát a próbálkozásért, az erőfeszítésért részesülnek elismerésben, és nem azért, mert mondjuk jól oldották meg a matekpéldát, akkor a teljesítményük javul" - írja az ausztrál Dr. Patricia Edgar a korai fejlesztéssel foglalkozó Shine-ban.

"A gyerekek elég jó kis beépített hazugságvizsgálóval rendelkeznek" - mondja a szakértő, aki a szigetországban gyermekneveléssel foglalkozó szerzőként és TV-műsor készítőként ismert. "Tudják, hogy mikor nem igaz az elismerés, mikor nincs semmi alapja, attól meg egyenesen rettegnek, hogy mindig nekik kell a legjobbnak lenni" - teszi hozzá. A szakember azt is megjegyezte, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a győzelemre, ezért, ha a gyerek nem nyer, akkor egyszerűen feladja.

"A szülőknek azért kellene jutalmazniuk a gyermekeiket, ha minden tőlük telhetőt megtesznek. A gyerekek ebben az esetben fejlődnek igazán" - írja Edgar.

Medipress