Múmia a bonckés alatt

Vágólapra másolva!
2600 évvel ezelőtt élt nő múmiájában találták meg angol  szakemberek a tuberkolózis kórokozóját, a Mycobacterium tuberculosis-t. A csontokból és a lágyszövetekből vett mintákból folyadékkromatográfia segítségével diagnosztizálták a ókori hölgy betegségét.
Vágólapra másolva!

Az őskori és ókori maradványok alapján az elhalálozások okait vizsgáló tudományág, a paleopatológia. Ennek a szakterületnek köszönhetően tudjuk például azt, hogy a tuberkulózis elterjedt betegségnek számított a fáraók földjén.

Az említett múmiát egyébként már egy Augustus Bozzi Granville, olasz származású brit szülészorvos is megvizsgálta 1825-ben. Ez volt az elsőként elvégzett múmia boncolás a világon, és a doktor még a halál okát is meg állapította. A jobb petefészek körüli nagyméretű daganatból kiindulva úgy vélte, nagy valószínűséggel petefészekrákban hunyt el a hölgy.

Csaknem kétszáz évvel dr. Granville történelmi boncolása után, a közelmúltban egy orvoscsoport újra szemügyre vette a 1819-ben Théba feltárása során meglelt múmiát, és felülírta a diagnózist. A tuberkolózis kórokozóját megtalálták a tüdőszövetben, a mellhártyában, a rekeszizomban és a combcsontban is.

Állításukat alátámasztja az a tény is, hogy a vázizommal vegyülő zsír hosszan tartó, halálos betegségre utal, melynek során a beteg szó szerint elsorvad.

Forrás: Royal Society
Dr. Granville rajza múmiájáról