Médiahekk a Blaha Lujza téri algákkal

Vágólapra másolva!
Már majdnem elhittük, hogy a János-hegyi kilátó helyett elég a Blaha Lujza térig mennünk, ha friss levegőt szeretnénk szippantani... A Belvárosi Szmogreduktor tökéletes médiahekknek bizonyult, az elmúlt héten számos eufórikus beszámoló született arról, hogyan közömbösítik az üvegkupolában elhelyezett algák a főváros egyik legforgalmasabb pontján a szmogot. 
Vágólapra másolva!

Tegnap bontották le azt az üvegkupolát, melyet a Téreltérítés Munkacsoport aktivistái figyelemfelkeltésként állítottak fel

a Blaha Lujza téren, múlt szerdán. A szerkezet algáktól zöldellő jó magyar balatoni vizet keringetett, arra alapozva, hogy a moszatok képesek megkötni a levegőből a szén-dioxidot. A kupolát hirdető Szmogreduktor felirat azonban nem csak a bámészkodók, de a média figyelmét is felkeltette. Mivel a projektvezető Lakner Antal vezető képzőművész és tanár szándéka épp ez volt, az akciót sikeresnek is nyilváníthatnánk.

Csakhogy a merőben szimpátiából kivonuló szakemberek, mérnökök és biológusok jelenléte a vártnál jobban fokozta a lelkesedést. Végül néhányakban az a tévképzet támadhatott, hogy pár Buckminster Fuller-féle üvegkupola elég lenne a városi terek megmentéséhez, és így hamarosan kocogók lephetik el a Blahát.

Bereczky Ákos, a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének docense megkeresésünkre elmondta, szó sincs róla, hogy a Szmogreduktor lenne a megoldás a légszennyezettségre. Ők azért vonultak ki mérőkocsijukkal a térre, mert szintén érdeklődnek az algákban rejlő lehetőségek iránt, így szívesen álltak oda a szimpatikus akció mellé. A helyszínen annyit állapítottak meg, hogy a rendszerbe belépő levegő oxigén kocentrációjához képest a rendszerből kilépő érték valamivel magasabb volt. Ettől azonban a Blaha Lujza téren a szmog meg sem rezdült.

A docens szerint elképzelhető, hogy egy hasonló szerkezet alkalmas lehet bizonyos terek levegőjének frissítésére, de ahhoz kisebb térre és nagyobb szerkezetre lenne szükség. "Minket valóban foglalkoztat az algák felhasználhatósága - mondta -. mivel kitűnő biomassza-termelő növények, és energia előállítására is alkalmasak. De ha a légszennyezés mérsékléséről van szó, jelenleg inkább a károsanyag-kibocsátás csökkentését látom reális megoldásnak. Már csak azért is, mert azt senki sem vizsgálta, mi történik az algákkal, miután nem csak a szén-dioxidot, de a nitrogén-oxidot és a kén-dioxidot is megkötik, ezekből pedig savak keletkeznek."

Vagyis egyelőre kérdés, hogyan viseli az alga, amikor szmog ellen vetik be. Szerencsére, ha a Szmogreduktor nem is, legalább az utóbbi két éjszaka lehullott csapadék megtisztította a levegőt - ráadásul nem csak a Blahán, hanem jóindulatúan az egész fővárosban.