Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A vak fiú a denevérek módszerét alkalmazva baseballozni is képes

Vágólapra másolva!
Lucas az első vak gyermek, aki elsajátította a módszert, hogyan érzékelje a környezetében fellelhető tárgyakat a visszavert hangok alapján. A kisfiút a brit média el is keresztelte Denevérfiúnak.
Vágólapra másolva!

Az új módszer lényege, hogy a nyelvet a szájpadláshoz kell csettinteni, és az így keltett hangok visszaverődéséből lehet következtetni a tárgyak távolságára és alakjára. Az állatvilágban a denevérek illetve a delfinek is hasonló módon tájékozódnak.


Lucas, aki születésétől fogva vak, ma már baseballozik, de bármikor körbefutja a játszóteret is, anélkül, hogy akadálynak ütközne vagy elbotlana. A tárgyak távolságát a hang visszaverődési ideje alapján, azok alakját és tömörségét pedig a hang intenzitása szerint tudja meghatározni.


A fiút a szintén vak Daniel Kish tanította meg a módszerre, aki a "World Access for the Blind" jótékonysági szervezet alapítója. "Lucas az első az Egyesült Királyságban, aki megtanulta ezt a módszer" - mondta Kish - A csettintéssel kiadott hang tulajdonképpen a fényképezőgép vakujához hasonló pillanatnyi impulzust jelent, ami aztán visszaverődik a tárgyakról. Lucas most már kosárlabdázni is megtanult, a mozgása lenyűgöző még korabeli társaiéhoz képest is."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről