Anyák és lányaik a ráncaikban is hasonlítanak egymásra

Vágólapra másolva!
Ha szeretnéd tudni, hogy milyen leszel néhány szarkalábbal vagy mélyebb ránccal nem kell mást tenned, mint alaposan megnézni édesanyád arcát. Egy vadonatúj kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy az anyák és lányaik szemráncai igencsak megegyeznek egymással.   
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Loma Linda Egyetem Orvosi Központjának plasztikai sebészei érdekes vizsgálatot végeztek: anyák és lányaik arcát szkennelték be és tudományos igénnyel hasonlították össze őket. Kiderült, hogy a lányok arca a szeme körül az édesanyjukéhoz nagyon hasonlóan kezdett öregedni, ráncosodni illetve vékonyodni. A jelenség a harmincas éve közepén túl járó lányok esetén volt legjobban megfigyelhető.

"Vizsgálatunk az első, amely megpróbálja tudományosan alátámasztani, hogy a lányok édesanyjukhoz hasonlóan öregednek meg" - mondta a vizsgálat egyik résztvevője, Dr. Matthew Camp. "Eddig mindezt csupán szubjektív alapon ítéltük meg" - tette hozzá a szakember.

Forrás: iStockphoto

A sebészek 10 anya-lánya páros képét vetették össze, a hölgyek kora 15-90 között mozgott. Az arcokról hagyományos és háromdimenziós képet is készítettek. Az eredményekből kiderült, hogy a bőr öregedésével járó változások a legnagyobb hasonlóságot a szemzugban, a könnycsatorna kijáratánál illetve az alsó szemhéjnál mutatták. Ez utóbbi terület a bőr rugalmasságának elvesztése és a szemizmok gyengülése miatt a leginkább ráncosodó terület az arcon. Az arc bőrének öregedésével az alsó szemhéj kitágul és az alatta elhelyezkedő zsírszövet pedig becsúszik az előtte megnyíló térbe, így táskák alakulhatnak ki a szem alatt. A rugalmasságát elvesztő bőr a felső szemhéjon is felgyűrődhet.

A vizsgálatban részt vevő másik szakember, Dr. Subhas Gupta szerint a látszólag érdektelen vizsgálatnak lehetnek terápiás következményei is. "Ha tudjuk, várhatóan hogyan fog változni egy hölgy alsó szemhája a korral, akkor a plasztikai sebészek precíz korrekciós tervet dolgozhatnak ki arra, hogyan előzzék meg azokat a kedvezőtlen elváltozásokat, amelyek a páciens édesanyjánál esetleg megjelentek" - mondta Gupta.