Kínában az elsőszámú szervdonorok halálraítélt bűnözők

Vágólapra másolva!
Az ázsiai országban az átültetett szerveknek több mint 65 százaléka kivégzett bűnözőktől származik, jelentette az állami média. A China Daily-ben megjelent cikk végre elismerte, azt az eddig tagadott tényt, hogy a transzplantációs ágazat és a bűntetésvégrehajtás szoros kapcsolatban állnak egymással.
Vágólapra másolva!

Pedig 2007-ben Kína már törvényileg szabályozta a szervátültetéseket, miután felmerült a vád, hogy sok esetbe engedély nélkül használták fel kivégzett emberek szerveit. A törvények alapján tilos a szervkereskedelem és a transzplantációs turizmus a jól fizető külföldi betegek számára. A halálraítéltek kizárólag rokonaik számára ajánlhatják fel szerveiket.Ám a most közzétett 65 százalékos arány arra mutat, hogy ezzel a szabályzással nem sikerült eredményt elérni.



Hivatalos becslések szerint egyébként évente 1,5 millió kínai lakos szorulna szervátültetésre, de csak 10 000 műtétet végeznek el a donorhiány miatt. Az egészségügyi miniszterhelyettes állásfoglalása azonban mégis az, hogy a kivégzett emberek semmiképp sem megfelelő forrásai a szervátültetéseknek.



A kínai Vöröskereszt nemrégiben nemzeti szervfelajánlási rendszert épített ki annak érdekében, hogy többé ne függjenek a kivégzett bűnözők szerveitől. Az új rendszer igyekszik véget vetni a széles körben elterjedt illegális szervkereskedelemnek is, ahol az kerül előrébb a listán, akinek pénze van, és nem az, akinek esetleg nagyobb szüksége lenne egy új szervre.