Vágólapra másolva!
9 hónaposan kezdett beszélni, 18 hónaposan már az ábécét ismételgette a fürdőkádban. A rákövetkező félévben szókincse több ezerre bővült, míg a legtöbb gyerek ebben a korban 50-100 szót, ha ismer. A kétéves Oscar Wrighley - Albert Einsteinhez hasonlóan - legalább 160-as intelligenciahányadossal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Oscar Wrighley a legfiatalabb brit kisfiú, aki valaha felvételt nyert a legmagasabb intelligenciájú embereket tömörítő Mensa klubba. Intellektusát a szakemberek Albert Einsteinéhez és a Stephen Hawkingéhoz hasonlítják.

A nagy-britanniai Különleges Tehetségű Gyermekek Információs Központja szerint Oscar Wrigleynek legalább 160-as az intelligenciahányadosa, ezzel egyike az intézetben megfordult legragyogóbb elméjű gyermekeknek. A kétéves kisfiú nemcsak maga mögé utasította a népesség 99,99 százalékát, de még a Stanford-Binet tesztet is "kiakasztotta", mivel az csupán 160-ig képes mérni az emberi intelligenciahányadost - számolt be a Telegraph brit napilap internetes oldala.

Áldás vagy átok?

A szuperintelligenciának azonban nem csak előnyei vannak - figyelmeztetnek a szakemberek. A különlegesen magas IQ-jú gyerekeknek kielégíthetetlen a tudásvágyuk, érzelmileg azonban az információk jó részét nem tudják helyükön kezelni, különösen az etikai és a morális kérdéseket. Előfordulhat, hogy miközben a cipzárral még nem boldogulnak, a világegyetem keletkezésével vagy Isten létével kapcsolatban kérdéseket tesznek fel.

Oscar szülei sem a gyerek zsenialitása miatt fordultak szakemberhez, hanem azért, mert a gyerek nagyon keveset alszik. Apja a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a kisfiú egyben még soha nem aludt négy óránál többet. Így felkerestek egy kiugró tehetségű gyerekekre szakosodott pszichológust, aki természetesen nem tesztet töltetett ki a kisfiú intelligenciájának felmérésére, hanem a kérdésekre adott válaszokat rögzítette, illetve formákat, alakzatokat azonosíttatott a gyerekkel. "Azt hiszem, a pszichológus meglepődött, amikor Oscar felismerte a parallelogrammát" - jegyezte meg a brit közszolgálati televíziónak a 29 éves apa, aki foglalkozását tekintve programozó.

Oscar egyébként mostanában legszívesebben a pingvinek szaporodási szokásairól beszélget szüleivel. "Izgatottan várom már azt a napot, mikor egyszer csak leostobáz" - nyilatkozta mosolyogva az apa.

Oscar kétévesen, öt hónaposan és 11 naposan nyert felvételt a Mensa klubba. A szülők nem titkolt reménye a tagsággal, hogy segítséget kapnak hasonló intelligenciával rendelkező gyerekek szüleitől. Egyébként a legfiatalabb brit gyermek, aki felvételt nyert a különleges intelligenciájúak klubjába, az észak londoni Edmonton városából származó Elise Tan Roberts volt. A kislány két éves, négy hónapos és 14 napos korában 156-os IQ-kvócienssel került be a Mensába.