Fogyassz növényi ösztrogéneket!

Vágólapra másolva!
Sok növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek bizonyos női nemi hormonokhoz hasonlítanak, ezért hatásuk hormonszerű lehet. Orvosi körökben egy ideje vita folyik ezek előnyeiről és lehetséges veszélyeiről. Osztrák kutatók az American Journal of Medicine című orvosi szaklap legfrissebb számában összegezték a témáról a szakirodalomban eddig megjelent tanulmányok eredményeit.
Vágólapra másolva!

A menopauza időszakában sok nő küzd hőhullámmal, fokozott verejtékezéssel. A mediterrán országokban a nők hagyományosan használtak különböző növényeket a változó kor kellemetlenségeinek leküzdésére.

A növények kedvező hatásának háttere az, hogy a női nemi hormonokhoz, az ösztrogénekhez kémiailag hasonló anyagokat tartalmaznak. Ezek a növényi ösztrogének, a fitoösztrogének sokféle növényben megtalálhatók, legfőképp a lenmagban, a szójában és a legtöbb babfélében.

A sejtek bizonyos receptoraiba az ösztrogénmolekula úgy beleillik, mint kulcs a zárba. A fitoösztrogének a valódi hormonhoz nagyon hasonlítanak, ezért a receptorokhoz kötődve különös, kettős hatásuk lehet. Amikor fiatal korban a női szervezetben sok az igazi ösztrogén, a növényi hormonutánzat a receptorhoz kapcsolódva nem engedi oda kötődni a saját hormont, ezért a tényleges, hormonális hatás gyengül.

Amikor viszont a változás korában a női szervezet hormontermelése jelentősen csökken, a növényi ételekben lévő póthormon valamennyire helyettesíteni képes az igazit, ezért a hormonhiány okozta panaszok mérséklődnek.

A Földközi-tenger mentén fekvő országokban számos megfigyelés jelezte, hogy a fitoösztrogének fogyasztásával főleg a női rosszindulatú daganatok, mint az emlőrák, vagy a petefészek daganat gyakorisága csökkenthető.

A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy a hatást ideje lenne megfelelően ellenőrzött vizsgálatokkal megerősíteni. Mivel a különös hatás miatt fölmerült az is, hogy ezeknek a növényi ösztrogéneknek ugyanúgy lehetnek mellékhatásaik, mint a gyógyszereknek, Clemens B. Tempfer és munkatársai elemezték az orvosi szakirodalom 174, a témáról megjelent eddigi tanulmányát. A statisztikai értékelés azt találta, hogy a növényi hormonok biztonságosak és jelentős hormonjellegű mellékhatástól sem kell tartani.