Egyes ételek csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát

Vágólapra másolva!
A leveles zöldségekben, a mogyoróban és a halban gazdag, de vörös húsban szegény  étrend, valamint a paradicsom és a magas zsírtartalmú tej védő hatást fejthet ki az Alzheimer-korral szemben.  
Vágólapra másolva!

A felsoroltak élelmiszerek egyébként az egészséges táplálkozás részei, védenek például a szívbetegségektől is. Egy amerikai vizsgálat során azonban több mint 1500, 65 éves, illetve annál idősebb életkorú embert tanulmányoztak, akik a vizsgálat kezdetekor még nem mutatták a szellemi leépülés jeleit. Mindannyian kérdőívet töltöttek ki, melyben rákérdeztek korábbi étrendjükre.

A kutatók számos ételt vizsgáltak, kimutatták, hogy azok milyen arányban tartalmaznak omega-3-zsírsavakat és E-vitamint, ezekről ugyanis ismert, hogy csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát. Megvizsgálták továbbá a telített zsírsavtartalmat is, ami viszont fokozza a rizikót.

Az elemzések alapján összeállítottak egy az Alzheimer-kórtól védő étrendet, mely nagy mennyiségű mogyorót, salátát, baromfihúst, paradicsomot, leveles zöldségeket és gyümölcsöt tartalmaz, de zsírból, vörös húsból és vajból csak keveset.

A résztvevőket az elmúlt évek étrendje alapján három kockázati csoportra osztották. Négy év elteltével 211 főnél állapítottak meg Alzheimer-kórt. Az eredmény szerint, annál a csoportnál volt legalacsonyabb a betegek aránya, akik már a vizsgálat megkezdése előtt is az ideális ételeket részesítették előnyben. Az optimalizált étrendet követők körében 38%-kal volt alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulása.