Bőrápolás húsztól hatvanig

Vágólapra másolva!
A bőr öregedése nem egyszerűen a korral járó, befolyásolhatatlan jelenség, sokkal inkább a környezeti hatások és saját életmódod következménye. Sok odafigyeléssel le lehet tehát lassítani, de az egyes életszakaszok különböző törődést igényelnek. Mikor mi történik a bőröddel, és mit tehetsz ellene? 
Vágólapra másolva!

Húsz évesen nincs sok gond


Bőröd anyagcseréje húszas éveidben működik a legjobban: megfelelő gyorsasággal cserélődnek a hámsejtek, a bőr puha és sima, nem hámlik, nem gyulladt. Ebben a korban a bőrfelszín alatti rostok (kollagén és elasztin, azaz rugalmatlan és rugalmas rostok) szintje optimális, ezért jó a bőr rugalmassága, telítettsége. Az egyetlen problémád esetleg a túl korai ráncosodás lehet.


Húszas éveidben tehát elég, ha rendszeresen használsz valamilyen hidratáló krémet. A sminket, és az utca koszát mindig alaposan mosd le a bőrödről, kerüld az erős napfényt, és a levegőtlen, füstös helyeket. Hetente egyszer érdemes bőrradírt használnod nem csak az arcodon, de az egész testeden. Zuhanyzás után, a még nedves testedet masszírozd át valamilyen finom olajjal (lehet mandula, jojoba vagy avokádó), és hetente legalább egyszer ülj egy fél órát olyan langyos fürdővízben, melybe 1 kg jódozatlan tengeri sót szórtál, ez ugyanis lúgosít, méregtelenít.


Az átbulizott éjszakákat másnap ellensúlyozd bőséges folyadékbevitellel, és persze egy kiadós alvással, máskülönben az éjszakák igen erős nyomot hagyhatnak szépségeden.



Kis odafigyeléssel nagy különbség harmincon túl


Több mint valószínű, hogy harmincas éveidben felfedezed az első kellemetlen változásokat a bőrödön, csalódottan szemléled az egyre mélyülő cellulit-gödrök (úgy is mint narancsbőr) és fogyási csíkok mintázatát tested egyes részein, miközben arcodon megjelenhetnek az apró, szemkörnyéki szarkalábak is. Mimikai ráncaid (a homlokráncolás, hunyorítás, mosolygás nyomai arcodon) is mélyülni kezdenek.


Mindez annak köszönhető, hogy harmincas éveidre kissé már lelassulnak tested anyagcsere-folyamatai, és a leépítő funkciók kerülnek inkább túlsúlyba. Ideje elkezdened jobban odafigyelni a táplálkozásodra, minél több antioxidánsban gazdag, friss gyümölcsöt és zöldséget fogyassz.


Ha lehet, kerüld az éjszakázást, és alkoholt is csak nagyon ritka alkalmakkor igyál. A cigaretta méreganyagai töredékére csökkentik a sejtek élettartamát, ezért a füstölésnél semmi nem ráncosítja jobban a bőrt: harminc évesen tehát legfőbb ideje, hogy leszokj a dohányzásról.


Egész évben használj fényvédővel és antioxidánsokkal ellátott krémeket, és legalább havonta egyszer menj el egy kozmetikai kezelésre. Ha teheted, hetente egyszer járj teljes testmasszázsra. A radírozást, testolajozást, és sós fürdőt érdemes tovább folytatnod.


Évente kétszer tarts teljes méregtelenítő kúrát (ősszel és tavasszal), és tanulj meg lazítani. A nyugodt, kiegyensúlyozott lelkivilág a legjobb konzerváló, meditálj tehát minél többet.


Forrás: iStockphoto


A negyedik iksz után


Negyvenes éveidre a rohamosan mélyülő ráncok és a bőr elasztikusságának fokozott csökkenése jellemző. Nem csak a túlzásba vitt napozás vagy szoláriumozás következményei ezek, hanem annak is, hogy a szervezet ösztrogén-termelése egyre csökken. Az ösztrogén felelős ugyanis azért, hogy a bőrt felépítő anyagok szerkezete és a sejtek víz-, illetve zsírtartalma egyensúlyban legyen.


Negyven éves korra ez az egyensúly általában felborul, ezért bőrödet sokkal szárazabbnak, fakóbbnak érzed, mint eddig. Az ösztrogénszint csökkenését lehet speciális, ún. fitoösztrogénes krémekkel egyensúlyozni. Krémezéskor különös figyelmet fordíts a nyakra és a dekoltázsra - ez utóbbit még plasztikai műtéttel sem lehet utólag fiatalítani.


Bőröd lazaságát izmaid feszességével is ellensúlyozhatod. A legfontosabb szépségtrükk ebben a korban mégis a rendszeres, kielégítő pihenés és nyugalom. Az előző évtizedekben használt praktikák mindegyike folytatható negyvenévesen is, de ne sajnálj magadtól kéthetente egy kozmetikai kényeztetést és havonta egy mezoterápiás kezelést sem. Ha eddig nem tetted, most érdemes felkeresned egy sminktanácsadót, hogy megtanuld hangsúlyozni, illetve diszkréten elrejteni, amit kell az arcodon. Mivel bőröd ebben a korban egyre érzékenyebbé válik, csakis a legjobb minőségű sminkeket válaszd.



Az ötvenesek és az ösztrogén


Sajnos ebben a korban a hormonszint (különösen az ösztrogén) fokozatosan csökken, ezért a bőr sokat veszít rugalmasságából és vastagságából. Az erek összehúzódása miatt a vérkeringés is tovább gyengül. A bőr melanin-termelése (bőr-azonos színezőanyag) sem folyik már zökkenőmentesen, a nők 78%-ánál megjelennek az első pigmentfoltok, 60%-uknál pedig erős száj- és orrkörnyéki ráncok jelentkeznek.


Egyre fontosabb, hogy mit eszünk, ezért hogy ezek a folyamatok minél inkább lelassuljanak, érdemes felkeresni egy orvost, aki segítséget nyújt egy hormonális szempontból is előnyös étrend kialakításában.


Ötvenesként már egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy kifejezetten a korosztályodnak kifejlesztett krémeket használd, mert csak ezekben megfelelően erősek a hatóanyagok. A kencéket, és az előzőekben taglalt szépségtrükköket kiegészítheted oxigénes kezeléssel, lifting-kezeléssel, mezoterápiával, ráncfeltöltéssel, esetleg villanófényes pigmentfolt-halványítással is.


Természetes módok a bőr fiatalságának megőrzéséhez

Az egészséges bőrhöz egészséges ételek vezetnek, íme a legjobbak:
- Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek (tonhal, makréla, hering, szardínia)
- A-vitamin és Béta-karotin tartalmú ételek (édesburgonya, répa, mangó, spenót)
- Cink tartalmú ételek (marhahús, mogyoró, sütőtök)
- Friss gyümölcsök és zöldségek
- Sok-sok víz
- Teák

Hidratálás
A bőr nedvességtartalmának szinten tartása az egyik legfontosabb kihívás, különösen akkor, ha bőröd alaptípusa eredetileg is száraz. Bőséges vízfogyasztással nem csak hidratálhatod, de tápanyagokat is juttathatsz a bőrödbe. Fontos, hogy ne igyál dehidratáló hatású italokat, mint a kóla, kávé vagy alkohol. A hideg időjárás és a túl forró víz is szárítja a bőrt, ezeket amennyire csak lehet, el kell kerülni. Ha száraz a bőröd, mindig használj napvédő krémet, még télen is!

Alvás
A kiadós éjszakai alvás nagyon fontos szerepet játszik a bőrápolásban. Miközben alszol, bőröd, illetve sejtjeinek regenerálódási folyamatai zajlanak. A bőr tulajdonképpen ekkor épül fel az egész napos káros hatások következményeiből. Ha azt akarod, hogy sokáig egészséges maradjon, legalább hét (de inkább nyolc) órát aludj minden éjjel. A smink szintén akadályozza a bőr regenerálódási folyamatait, ezért minden sminket alaposan moss le lefekvés előtt.

Gyógynövény-főzetek, teák:
- Az Aloe Vera minden bőrtípusnak jót tesz
- Ha száraz a bőröd: gőzöld körömvirágból, esetleg fekete nadálytőből készült főzettel. Igyál sok kamilla-, borsmenta- és gyermekláncfű-teát.
- Ha zsíros a bőröd: citromfűből és rózsasziromból készíts főzetet gőzöléshez.

Végül pedig íme négy aranyszabály a bőröregedés elleni harchoz:
- Kerüld az erős napsugárzást, illetve mindig használj napvédőkrémet, és hordj kalapot
- Soha ne tedd ki bőrödet nagy forróságnak (forró víznek se)
- Tanuld meg, hogyan lazíthatod el az arcizmaidat
- Ne dohányozz




Hatvanévesen is vonzón


A klimax gyors változásokat hoz a bőr öregedésében: néhány év alatt annyit változhat az arcod, mint régen tíz év alatt. Ez különösen igaz akkor, ha korábban túlzásba vitted a napozást vagy a szoláriumozást. A klimax utáni első tíz évben a női szervezet ösztrogén-szintjének csökkenése a kollagén nagyjából 30%-os megfogyatkozásával jár.


A kollagén a bőr szilárdító váza, összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket, illetve vérereket, ezért ha szerkezete megtöredezik, a bőr megereszkedik és ráncosodni kezd. A tested teljes területén erős pigmentfoltok jelenhetnek meg, bőröd egyre vékonyodik (a bőr alatti zsírréteg fogyásának köszönhetően), ez erősen megváltoztathatja arcod karakterét.


Bőröd nagyon lassan regenerálódik, érdemes ezért segítségére sietned különféle kezelésekkel - elsősorban hámlasztó hatásúakkal. Felejtsd el a szappant, ezentúl csak szappanmentes bőrtisztítókkal mosakodj. A száraz levegő is veszélyes ellenség: fűtési szezonban mindig használj párásítót a lakásban. Az arcod mellett valószínűleg a lábszárad bőre a legszárazabb, ezt érdemes naponta többször is krémezned.


A rendszeres masszázs ebben a korban egyre fontosabbá válik, mert gyorsítja az amúgy egyre lassuló keringést. Keringésfokozásra, illetve méregtelenítésre az ún. mágneses vibrációs kezelést is érdemes kipróbálni.


Nézd meg a Hollywoodi szépségtippeket a LifeNetwork műsorán!