Barátaink, a vitaminok

Vágólapra másolva!
A mai napig nincs az orvosok körében egyöntetű álláspont arról, hogy az egyes vitaminokból pontosan mennyire van szükségese az egészséges szervezetnek. Ami biztos: ha bármelyikből is túl keveset fogyasztasz, az hiánybetegséghez vezet, ezért érdemes minél előbb pótolni ételeken keresztül, de választhatsz vitaminkészítményeket is.
Vágólapra másolva!

A vitaminoknak két nagy csoportja van: vízoldékony és zsíroldékony vitaminok. Az úgynevezett vízoldékony vitaminok (B-vitamin, C-vitamin, folsav, stb.) a vérben és egyéb testfolyadékokban tárolódnak, és mivel a vizelettel viszonylag gyorsan ürülnek a szervezetből, érdemes őket rendszeresen, napi szinten pótolni. Ha túlzott mennyiségben fogyasztanád ezeket a vitaminokat, a szervezeted a feleslegtől általában rövid úton megszabadul.

Az úgynevezett zsíroldékony vitaminok (A, D, E vitamin, stb.) ezzel szemben huzamosabb ideig elraktározódnak szervezetben: a zsírszövetekben, az agyvelőben és a belső szervekben bújnak meg. Ezeknek a vitaminoknak a hiányát tehát csak akkor érzed meg, ha hosszú időn keresztül nagyon keveset juttatsz belőlük a szervezetedbe - például a téli hónapokban, vagy egytartósabb fogyókúra idején.

Melyik vitamin mihez szükséges?

Az A-vitamin a csontállomány és a fogzománc képződésében játszik fontos szerepet. Túlzott hiánya szürkületi vakságot okoz, de érzékenyebbé tesz a fertőzésekre is, gyermekkorban pedig lassabb növekedéshez vezet.

A B-vitamin-család (tagjai: B1, B2, B3, B5, B6, B12) a szervezet több biokémiai folyamatának is motorja. A hiánybetegségek tünetei eltérnek attól függően, melyik típusú B-vitamin hiányáról van szó, de általános jelenség a fáradékonyság, az étvágytalanság, a fogyás, a bőrgyulladások, az izomgyengeség, az ideggyulladás és a vérszegénység.

A C-vitamin valószínűleg a legismertebb vízben oldódó vitamin, az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, de megóv a szív- és érrendszeri betegségektől, és csökkenti a koleszterinszintet valamint a vérnyomást is. Egyes kutatások szerint megakadályozza a vérrögképződést, és megvéd a gyomorrák kialakulásától is. A C-vitamin enyhítheti a nátha tüneteit és gyorsítja a gyógyulást, de megelőzésre önmagában nem képes.

A D-vitamin két típusa a D2 és a D3 vitamin, mindkettő a csontok egészségéért felel. A kalcium és foszfor gyorsabb felszívódását segítve a csontképződéshez és a csontok fejlődéséhez van szükség rájuk, de törés utáni gyógyuláskor és a csontritkulás megelőzésére is érdemes belőle többet szedni. Napfény hatására a bőrben is képződik, majd felszívódik a szervezetben.

Az E-vitamin, a többi zsírban oldódó vitaminnal ellentétben csak rövid ideig raktározódik a szervezetben, ezért érdemes napi szinten pótolni. E-vitaminra tested minden egyes sejtjének szüksége lehet: fontos szerepet játszik ugyanis a sejtfalak jó állapotban tartásában, valamint a bőr, az izmok, a vérkeringés, illetve a szívműködés egészséges működésének megőrzésében. Ezentúl véd a fertőzésektől, és erősíti az immunrendszert is.


Nézze reggelente a LifeNetwork Tabuk nélkül - Talkshaw a női egészségről című műsorát!

Természetes vitaminforrások

A-vitamint elsősorban belsőségek (máj, vese, szív), tej- illetve tejtermékek, tengeri halak és tojássárgája fogyasztásával juttathatsz a szervezetedbe.

A tej, a tojás és a máj B-vitaminokat is tartalmaz, de nyerhetsz B-vitamint húsból, gabona magvakból, gyümölcsökből, zöldségekből és élesztőből is.

C-vitamint rengeteg gyümölcs és zöldség tartalmaz, a legfontosabbak talán a csipkebogyó, a citrusfélék, a pirospaprika, a fekete ribizli, az eper és a brokkoli.

A legkitűnőbb D-vitamin-források a halmáj-olaj, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, valamint a margarin.

Elterjedt tévhit, hogy E-vitamint szója- és mogyoróolajból lehet nyerni: bár valóban tartalmazzák a vitamin egy típusát, de csak azt, amelyre az emberi szervezetnek nincs akkora szüksége. A búzacsíra és a napraforgóolaj viszont annál jobb E-vitamin-forrás. De hozzájuthatunk mogyoró, mandula, édes burgonya és müzli formájában is.

Jóból is megárt a sok

Az A-vitaminnak zsírra és ásványi anyagokra van szüksége a felszívódáshoz. Mivel a szervezet képes hosszabb ideig tárolni, nincs szükség mindennapos pótlására. Túlzott szedésekor fennállhat a mérgezés veszélye (például, ha több hónapon keresztül folyamatosan nagy adagokat viszel be), és ezáltal az immunrendszer gyengülése.

A B-vitaminnak gyakorlatilag nincsen mérgező mennyisége, mert amit a szervezet nem képes hasznosítani, attól egyszerűen megszabadul vizelet formájában.

A C-vitaminnak sincs hivatalosan mérgező mennyisége, de nagy adagokban hasmenéshez, túlzott vizelési ingerhez, vesekő kialakuláshoz, valamint bőrkiütésekhez is vezethet.

Szükségleteink

Az emberi test vitaminszükségletét sok minden befolyásolja. Életviteltől, élethelyzettől is függ, pontosan mennyit kell fogyasztanod ahhoz, hogy egészséges maradj. Bizonyított viszont, hogy az alábbi esetekben fokozott vitaminbevitelre van szükséged, így ha étrendeddel nincs lehetőséged pótolni a szervezeted készleteit, szedj vitaminkészítményeket:
- rossz emésztés (beleértve azt is, ha túl gyorsan eszel, vagy nem rágod meg eléggé az ételt),
- forró italok, kávé, tea és csípős fűszerek gyakori fogyasztása
- alkoholfogyasztás és dohányzás (ez esetben a normális vitaminszükséglet a kétszerese is nőhet)
- fogyókúrák és diéták
- antibiotikumok szedése
- stressz
- meghűléses betegségek
- PMS (Pre-menstruációs szindróma)
- terhesség
- kevés napsütés
- rendszeres, intenzív sport.