A mogyoróallergia mogyoróliszttel gyógyítható

Vágólapra másolva!
Egy új módszer reményt adhat a mogyoróallergiában szenvedő gyermekeknek, hogy valaha normális életet élhessenek. Az úttörő kísérleti terápia "megedzi" az immunrendszert, hogy az tolerálja a mogyoróféléket.
Vágólapra másolva!

Kutatók rájöttek arra, hogy ha az allergiás reakciót kiváltó mennyiségnél kevesebb mogyorólisztet adnak a pácienseknek minden nap, két hét alatt lépésről lépésre eljuthatnak a napi 6 szem mogyorónak megfelelő adagig. A kezelés során a gyerekek immunrendszere lassan hozzászokott a napi mogyoródózishoz, így az már nem váltott ki allergiás reakciót.

Az allergiás válasz során az immunrendszer antigénjei tévesen, fenyegetésként azonosítják a mogyoró fehérjéit, ezért az immunrendszer megtámadja a szervezetet. A gyermekeknek a négy hónapig tartó kezelés után is naponta kell mogyorót enniük, hogy fennmaradjon ez az állapot.

Eddig 20, 5 és 17 év közötti, súlyos mogyoróallergiában szenvedő gyerek szabadult meg a betegségtől, pedig sokuknál már a mogyorófélék megérintése is allergiás reakciót váltott ki. Most már akár napi 12 szem mogyorót is elfogyaszthatnak. A szakértők azonban mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a módszerrel senki ne próbálkozzon kórházon kívül, mert veszélyes lehet.