Vágólapra másolva!
A mellrák az utóbbi negyven évben egyre nagyobb arányban gyógyítható betegség, és ahogy minden rákbetegség esetében, korai felismerése életmentő lehet. 
Vágólapra másolva!

Amikor rosszindulatú sejtek formálódnak a mellben, ezeknek a sejteknek a roncsolt DNS-e irányíthatatlan sejtosztódáshoz, növekedéshez vezet. Végül a sejtek csomóvá állnak össze, és megtámadják a körülöttük lévő egészséges szöveteket is, sőt, az elsődleges csomóból kitörve, a nyirokcsatornák vagy a véráram segítségével eljuthatnak a test egyéb szerveibe is, hogy másodlagos daganatokat hozzanak létre.


Ez szinte minden esetben a nők betegsége, de nagyon ritkán előfordul férfiaknál is. Mivel az elváltozás általában nem jár fájdalommal, a korai felismeréshez fontos a rendszeres önvizsgálat. Szerencsére a mell elváltozásainak túlnyomó többségéről utólag kiderül, hogy csupán jóindulatú daganatok.


A genetikai kapocs


A mellrák konkrét okait még nem sikerült egyértelműen azonosítani, de bizonyítottan léteznek rizikófaktorok. Az esély az évek számával egyre növekszik, és néhány embernél öröklődő, genetikai hajlamot is megfigyeltek. Minden tizedik nőt kezelnek életében egyszer mellrákkal, 80%-uk ekkor már túl van a menopauzán. Léteznek más befolyásoló tényezők is, ilyen például a korai pubertás és a késői menopauza, a gyermektelenség, illetve a késői gyermekvállalás. Egyes hormonkezelések, a túlsúlyosság, illetve a túlzott alkoholfogyasztás is növeli a betegség kialakulásának esélyét.


A mellrák húszból egy esetben öröklött betegségnek tekinthető. Mivel azonban a kialakulásáért felelős gént csak minden ezredik ember hordozza magában, ha egy rokonod megbetegszik, az lehet véletlen is, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a családtagok és te hordozzátok a hajlamot. Érdemes viszont gyanakodnod, ha a mellrákos rokonod 40 év alatti, illetve ha közeli rokon és mindkét mellében találtak rosszindulatú daganatot. Aggodalomra adhat okot az is, ha az illető férfi, illetve ha ugyanazon ágról két 60 évnél fiatalabb családtagnál is vagy három, bármely korban lévő rokonnál megállapították a betegséget. Ilyenkor mindenképpen érdemes beszélned a nőgyógyászoddal, és a genetikai szűrés is meggondolandó.

Hogyan lehet észrevenni?

Minden olyan változásra oda kell figyelned, ami bármi miatt újnak, vagy másnak tűnik, mint amit megszoktál.
Például:
- méretbeli változások (az egyik mell feltűnően nagyobb vagy kisebb lett, mint a másik)
- mellbimbó befelé fordulása vagy megváltozott formája, vagy elhelyezkedése
- kiütés(ek) a mellbimbón, vagy környékén
- váladékozás az egyik, vagy mindkét mellbimbóból
- ráncok, vagy gödröcske a mell felületén
- duzzanat a hónalj, vagy a kulcscsont körül (ahol a nyirokcsomók vannak)
- bármilyen csomó, vagy vastagodás a mellben, ami tapintásra különbözőnek tűnik a mellszövet többi részétől
- állandó fájdalom a mell egy részében, vagy a hónaljban
Ha ezen tünetek bármelyikét észleled magadon, a lehető leghamarabb kérj kivizsgálást nőgyógyászodtól!



A betegség kezelése


Mellrákból nem létezik gyors gyógyulás, a kezelés általában hónapokig elhúzódik. Létezik azonban több hatásos gyógymód, és az elmúlt 40 évben a halálos áldozatok száma jelentősen csökkent. Miután a diagnózist megállapították, több tényezőtől is függ, hogy a kezelés milyen hamar kezdődik, és mennyi ideig tart. Ilyen tényező például a tumor állapota (mennyire kiterjedt), létrehozott-e már másodfokú tumort valamely másik szervben, de a beteg állapota és kora is meghatározó. A mellrák legyőzése csapatmunka, melyben több szakember, sebészek, onkológusok és nővérek vesznek részt. A mellrák típusától függően műtét, kemoterápiás kezelés, illetve gyógyszeres kúra vár a betegre. A néhány hónapig elhúzódó terápiát esetenként hosszabb ideig tartó hormonkezelés egészíti ki.


Tabuk nélkül a LifeNetwork műsorán!


Javulnak a gyógyulás esélyei


A mellrák teljes gyógyulását sajnos nem könnyű megállapítani, másodfokú rák ugyanis ritkán, de visszatérhet akár 10 vagy 20 évvel az első kezelése után is, ha az apró sejtek a májban vagy a csontokban bújnak meg. Viszonylagos magabiztossággal állítható azonban, hogy ha a mellrák visszatér, az rendszerint a kezelés utáni első két évben megtörténik, és 5 tünetmentes év után a visszaesés esélye már nagyon kicsi.


A hatásosabb szűrésnek és új kezeléseknek köszönhetően a mellrákból való gyógyulás esélyei jelentősen nőttek az elmúlt évtizedekben. Az 1970-es években diagnosztizált mellrákos nők 52%-a élte túl a betegséget 5 évvel, míg a 2001 és 2003 között diagnosztizált nőknél ez az arány már 80%. A hosszú távú túlélés arányai is javultak. Egyes számítások szerint a ma mellrákban diagnosztizált nők 64%-a él még legalább 20 évig a kezelés után, míg ez a szám a 1990-es évek elején még csak 44% volt. És bár átlagértékek ezek csupán - minden egyes személy túlélési esélyei a saját rákos megbetegedésének típusától, állapotától, a beteg korától és egyéb körülményektől is függ -, tény, hogy ezek a számok még soha sem voltak ilyen jók.