Egy lépéssel közelebb a méhátültetés felé

Vágólapra másolva!
Szakemberek olyan transzplantációs módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével kellő vérellátás biztosítható a méh számára, így lehetőség nyílik majd a terhesség kihordására is. Az új szervátültetési lehetőségnek köszönhetően olyan nők is vállalhatnának saját gyermeket, akiknek méhét betegség miatt kellett eltávolítani, vagy fejlődési rendellenesség miatt a méhük nem alkalmas magzat kihordására. 
Vágólapra másolva!

Richard Smith és kollégái nyulakon végezték kísérleteiket a Királyi Állatorvosi Egyetem munkatársaival közösen. Kísérleteik során öt nőstény nyúl méhét transzplantálták méheltávolított társaikéba, úgynevezett "értapasz technikával". Ennek lényege a főbb verőerek (így a legnagyobb, az aorta) átültetése a szervvel együtt. Az öt befogadó (ún. recipiens) nyúl közül ketten 10 hónapot éltek még a műtét után, és a boncolás eredményei azt mutatták, hogy az átültetett méhek megfelelően működöttek. Smith és csapata most azt szeretné kipróbálni, alkalmas-e az átültetett méh utód kihordására. Ennek vizsgálatára mesterségesen termékenyítik majd meg a recipiens nyulakat.

Szaúdi orvosok egyébként 2000-ben már végeztek humán méhátültetést: egy 26 éves nő számára ültettek be új szervet, miután a sajátját életveszélyes vérzés miatt kellett eltávolítani. A transzplantált méh azonban pár hónap alatt összezsugorodott, Smith szerint azért, mert a szaúdi orvosok nem tudtak megfelelő érhálózatot kialakítani a szerv számára, így nem volt megoldott annak vérrel történő ellátása.

Forrás: iStockphoto


A szakember korábbi kísérleteinél maga is találkozott azzal a problémával, hogy ha az átültetett szervet ellátó erek nem megfelelő méretűek, akkor elsorvadnak. Ezért dolgozta ki az új módszert, melynek során a szervvel együtt a verőereket és vénákat is átültetik. Más kutatók Smithhez hasonló eredményeket értek el sertéseken, kecskéken, majmokon és bárányokon.


Ha a jövőben lesz lehetőség humán méhátültetésre, akkor is csak bizonyos korlátokkal valósítható meg a terhesség. A gyermek biztosan csak császármetszéssel születhet meg, mert az átültetett szerv valószínűleg nem bírná a hagyományos szüléssel járó megpróbáltatásokat. Az is igen valószínű, hogy mesterséges megtermékenyítés kell a fogantatáshoz, mivel átültetett méh esetén feltehetőleg nagyon megnő a méhen kívüli terhesség kockázata.


Smith szerint nem is elsősorban a szakma, inkább a páciensek mutatnak nagy érdeklődést a lehetőség iránt. "A szakmán belül sokan úgy tartják, még mindig nagyon messze vagyunk a méhátültetés lehetőségétől mint meddőségi kezeléstől. Ám a nők számára, akiknek nincs más reményük saját gyermek vállalására, ez nagyon fontos lépés" - fogalmazott Smith, aki azonban hozzátette: semmiképpen sem lehet embereken kipróbálni a módszert addig, amíg az állatkísérletek során minden kérdés megnyugtatóan nem tisztázódott.