Vágólapra másolva!
Egy reggelire elfogyasztott áfonyás turmix még 5 órával később is javítja az összpontosító-képességet és a memóriát. Brit kutatási eredmények szerint az áfonyában lévő antioxidánsok javítják az agy vérellátását és oxigénszintjét, sőt még a demencia kialakulását is képesek megakadályozni.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat során feketeáfonyás diétán tartottak 40 személyt - 18 és 30 év közöttieket -, akiknek az összpontosító képességét vizsgálták a diéta alatt, illetve egy hónappal később. A több órás feladatsor elején nyújtott teljesítményben minimális különbség mutatkozott az áfonya diétán tartott és a normál étkezést követők között. Az ötödik órára a különbség 20 százalékos lett, az áfonyát fogyasztók javára.


A vizsgálatot nyugdíjasokkal is megismételték a feketeáfonya fogyasztásának a memóriában fontos szerepet játszó hippokampuszra való hosszútávú hatásait vizsgálva. A szakember szerint a flavonoidban gazdag ételek, úgymint a csokoládé, a spenót, és egyes gyümölcsök leve az agy újrastrukturálása által képes az Alzheimer-kór okozta memóriavesztést kivédeni.