80 százalékos támogatás megvonás miatt megszűnik a Vakok Egyesülete

Vágólapra másolva!
Az eddigi állami támogatás 80 százalékát vonták meg a Vakok Szövetségétől - tudatta a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztala. A közleményben Szőke Lászlóra, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnökére hivatkoztak. Szőke azt is elmondta, ezzel lehetetlenné vált a szövetség további munkája.
Vágólapra másolva!

A további anyagi támogatás elvonása miatt a Szövetséggel együtt az alábbi szolgáltatások szűnnek meg: bezár a Vakvezető-kutya Kiképző Iskola, megszűnik a vakvezető kutyakiképzés, nem nyit ki a hangos- és Braille-könyvtár, nem lesz Braille-nyomtatás, nem készülnek pontírású folyóiratok, könyvek, nem tudják biztosítani a látássérültek segédeszköz ellátását, nem rögzítenek hangoskönyv felvételeket, a látássérült gyermekek nem részesülhetnek speciális tankönyvellátásban.

A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal tájékoztatása szerint ezeket a tevékenységeket és szolgáltatásokat odaadó munkával az elmúlt száz év alatt építették föl. Szőke László szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a jelentős elvonást tartalmazó költségvetés előterjesztését megelőzően az érintett szervezetekkel nem egyeztetett. Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) lett volna hivatott a tervezet véleményezésére. A minisztérium azonban az OFT-t is csupán tájékoztatta a koncepcióról, így a tanács határozat helyett csak ajánlást fogadhatott el, amelynek figyelembe vétele a kormány számára nem
kötelező.

A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal körül együttműködő szervezetek nevében Simó Endre szervező szolidaritásáról biztosította a Vakok Szövetségét. Mnit mondta: "Minden társadalom intelligenciájának és emberségének fokmérője, miképpen bánik fogyatékos embertársaival, hiszen bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy szüksége van segítségre". Simó sürgette, hogy a kormány vizsgálja felül álláspontját, és ne vonja el a támogatást a leginkább rászorulóktól.