Hogyan javíthatod a tartásodat munka közben?

Vágólapra másolva!
Hanyag tartások és tartáshibák, amelyeken te is könnyen javíthaszt.
Vágólapra másolva!

A gerinc természetes görbületei gyakran megváltoznak valamilyen módon, amely elváltozás még visszafordíthatóan korrigálható. Alapvetően háromfajta típust különböztetünk meg egymástól.
1. Domború vagy kifotikus hát: a csigolyák görbülete hátrafelé megnövekedett, amely leggyakrabban a háti gerincszakaszon fordul elő, a vállak csapottak és kissé előre esnek, a mellkas lapos, az ízületek általában lazák.
2. Lapos hát: a csigolyák által alkotott harmonikus gerincív ellaposodott, azaz eltűntek a görbületek a gerinc minden szakaszán.
3. Nyerges vagy kifolordotikus hát: az ágyéki és háti gerincszakaszon megnövekszik a görbület íve.
A kialakulás oka lehet fejlődési rendellenesség, születési formális elváltozások, a testtartásért felelős izmok (has, medence körüli és hátizmok) közötti egyensúly megbomlása, serdülőkori hirtelen, gyors növekedés, gerincet érő egyenetlen, egyoldalú terhelés, statikus (hosszú ideig tartó, helyváltozatás nélküli) terhelés, ülés, állás (pl. irodai üllőmunka), mozgásszegény életmód. Ezért különösen fontos, hogy figyelj arra, hogy ülés közben helyes legyen a testtartásod.


A helyes ülés

Egyenesítsd a gerinced, fejtetővel nyújtózz felfelé! Medencédet állítsd be középhelyzetbe, ne döntsd se előre, se hátra, hasadat pedig enyhén húzd be! Testsúlyodat egyenletese terheléssel helyezd rá mindkét ülőgumódra! Válladat ne ejtsd előre, lapockáidat enyhén közelítsd a gerincedhez, és tartsd meg ebben a helyzetben! Fejed a nyakad folyatatásában, állad a talajjal párhuzamos legyen! A talpad kényelmesen érintse a talajt, mindkét lábad csípőszélességű terpeszben legyen! Combod és lábszárad derékszöget zárjon be egymással, és a combod a vízszinteshez képest 10-20 fokkal alacsonyabban, térded a csípőízület szintjénél legalább 10 centiméterrel alacsonyabban legyen!


Segédeszközök a tökéletesebb üléshez

Ülőpárna: kerek, levegőt tartalmazó dinamikus párna, ami a gerinc tehermentesítésére alkalmas. A párnán való egyensúlyozáshoz, a helyes testhelyzet megtartásához állandó izommunka szükséges, így elkerülöd a gerinc statikus terhelését. Kis mérete miatt a párna alkalmazható irodai munka, vezetés vagy akár tanulás közben is. Többféle méretben kapható, ezért nők és férfiak egyaránt használhatják.

Óriáslabda: felfújt, levegővel telített nagy labda. Hatékonysága hasonlít az ülőpárnáéhoz, de mérete miatt nehezebben tárolható vagy szállítható. Nagyobb egyensúlyi és koordinációs edzettséget kíván a használójától, mert a felülete kerek, de van olyan változata is, amelyhez kis gumilabdákat vagy tartószerkezetet is adnak. Szintén kiválóan alkalmas az ülés tehermentesítésére. Az óriáslabda is különböző méretekben kapható, így kiválóan alkalmazkodik minden korosztályhoz, testmérethez. Minden eszköz remekül használható izomfejlesztésre, testtartásjavító tornához, egyensúly- és koordinációs gyakorlatokhoz az állóképesség fejlesztésére.