Vágólapra másolva!
A Cleveland BioLabs nevű biotechnológiai cég a napokban tette közzé azokat a kísérleti eredményeket, melyek egy új készítmény hatékonyságát igazolják a radioaktív sugárzás okozta vérképzőrendszeri károsodás mérséklésében. Az állatok egy része azt a sugárterhelést is túlélte, amely a csernobili erőműbalesetet követően érte az ott dolgozó tűzoltókat.
Vágólapra másolva!

A főemlősökön végzett vizsgálat során a Protectan CBLB502 névre keresztelt, újonnan kifejlesztett szert 48 órával azután adták be az állatoknak, hogy 6,5 Gy sugárdózisnak tették ki őket. A sugárdózis azt mutatja meg, hogy a sugárzás egységnyi tömegű anyagban mennyi energiát adott le: a sugárterhelés mértékegysége a Gy - Gray, Joule/kilogramm - ami azt jelenti, hogy 1 Gy esetén a besugárzott anyag minden kilogrammjában 1 Joule sugárzási energia nyelődik el.

Az egyszeri injekcióval bevitt, nagynak tekinthető dózis - ekkora sugárterhelés érte a Csernobilnál dolgozó tűzoltókat is - a megfelelő kezelés nélkül 75%-os halálozási aránnyal jár. A Protectannal kezelt főemlősök körülbelül 67%-a viszont túlélte a sugárzást, szemben a kezeletlen csoport 25%-ával. A szer tehát statisztikailag is értékelhető mértékben javította a túlélési esélyeket, amiben kiemelt szerepe lehet annak, hogy igen hatékonyan mérsékelte a vérlemezkék és a fehérvérsejtek számának csökkenését.

Az USA egészségügyi és humán szolgáltatási, valamint védelmi minisztériuma is egyformán érdeklődik azon lehetőségek iránt, amelyekkel egy esetleges nukleáris katasztrófa esetén védhetnék meg a a civil lakosságot, illetve a háborúkban harcoló katonák testi épségét. 2008-ban az amerikai egészségügyi minisztérium egyik osztálya, a Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) például olyan kutatásokat és fejlesztéseket próbált előremozdítani, melyek az ionizáló sugárzások káros hatásait (a vérképzőrendszer károsodása, a csontvelői őssejtek pusztulása vagy az érkárosodások) kivédő módszerek kikísérletezését tűzték ki célul.

A BARDA olyan orvosi eljárásokat keres, melyeket széleskörűen lehetne alkalmazni az emberek nagyobb tömegeit érintő radioaktív sugárzás esetén, emellett klinikailag is igazolt haszonnal jellemezhetőek. Egy ilyen készítmény elvárásai között szerepel az is, hogy az orvosi ellenintézkedés a sugárzásnak való kitettség után 24 órával vagy ennél később alkalmazva is egyaránt hatékony maradjon. A BARDA 5-6 éves szerződések keretében képzelte el a projektek támogatását, évi 3-5 millió dollár juttatással.

A Cleveland BioLabs által kifejlesztett Protectan CBLB502 a mostani vizsgálatok alapján valóban képes helyreállítani a sugárártalom miatt kialakult vérképzési zavart. A vegyület számos sejtszintű természetes védekezési mechanizmus (például a programozott sejthalál gátlása, a reaktív oxigéngyökök eltüntetése vagy a regenerációt elősegítő növekedési faktorok mozgósítása) aktivizálásán keresztül képes mérsékelni a károsodást. A fent említett civil és katonai védelmi hatáskörön túl a szer talán alkalmazható lenne a sugár- és a kemoterápia által kiváltott vérképzési zavar kezelésében is.

Forrás: Medical News Today