Női intimtorna vizeletvesztés ellen: új kampány a nők egészségéért

Vágólapra másolva!
A gyermekszülés vagy a változókor során olyan változások következnek be a nők testében, melyek nem csupán a látható, de a láthatatlan, intim szervek és izmok működését is negatív irányba befolyásolhatják. Annak érdekében, hogy a menopauza, illetve a szülés után egyre sérülékenyebbé váló egészséget és jó kondíciót minden nő megőrizhesse, az IBE Egyesület a Kontinenciáért elindítja "Virágzó Női Egészség" elnevezésű kampányát: a program során szakértők, gyógytornászok és ismert személyiségek járják az országot, hogy minél több hölgy tájékozódhasson az intim női problémák megelőzési lehetőségeiről.
Vágólapra másolva!

A program indulása előtt az IBE Egyesület és a Szonda Ipsos közös kutatást végzett 255 hölgy részvételével, melynek során azt vizsgálták, hogyan tekintenek a 40-60 éves nők saját testükre, egészségükre és mennyire foglalkoznak intim egészségükkel. A felmérés egyértelműen megerősítette, hogy szükség van az említett korosztály fokozottabb tájékoztatására.



Mennyire foglalkozik a 40-60 éves női korosztály az intim egészséggel?


Annak ellenére, hogy a megkérdezett hölgyek intim női izomzattal kapcsolatos ismeretei hiányosnak tűntek, a kutatás szerint összesen egyharmaduk igényel több információt a témában. A női izomzat problémájának tünetei közül spontán módon kizárólag a vizeletvesztést tudták megnevezni. Az információt igénylők számára a megelőzés, a karbantartás és az edzés voltak azok a területek, melyek iránt a leginkább nyitottnak bizonyultak. A válaszadók többsége úgy vélekedett, hogy a nőgyógyászuktól kellene megkapniuk a szükséges információkat, másodsorban pedig a háziorvost említették. A megkérdezettek többsége azt állította, hogy nyíltan mer válaszolni orvosának, ha a szakember rákérdez intim női testrészeinek állapotára. Nagyon érdekes eredmény ezzel szemben, hogy a hölgyeknek mindössze kétharmada igényli az orvosától az ilyen irányú érdeklődést, illetve kér segítséget ebben a témában.

A célcsoport legnagyobb része tisztában van azzal, hogy az izmaikat edzeni kell és azt is tudják, hogy erre az intimtorna megfelelő módszer. Inkontinenciát a megkérdezettek fele tapasztalt már, de többségük inkább átmeneti panaszokról számolt be. Aki a tünetekkel orvoshoz fordult, az általában komolyabb panaszokat említett. A kellemetlen tünetek egyik leggyakoribb kiváltó oka a felfázás és a megfázás, amellyel azonban a többség nem fordul orvoshoz: az érintettek inkább saját magukat kezelik, vagy várnak, amíg a baj magától elmúlik. A kontinencia szót is csak kevesen tudták meghatározni helyesen, elsősorban azok, akik korábban már tapasztaltak inkontinencia problémákat.



Új honlap a kontinenciáról


"Vidéki rendezvényeinken szeretnénk arra biztatni hölgytársainkat, hogy bizalommal keressék fel a programban résztvevő gyógytornász szakértőket, és szakítsanak időt, illetve teremtsenek lehetőséget egészségük megtartására, karbantartására" - mondták a szervezők a kampány indulását bejelentő mai sajtótájékoztatón.

A "Virágzó Női Egészség" kampányhoz csatlakozott három olyan hölgy is - Polyák Lilla színész-énekesnő, Udvaros Dorottya színművésznő és V. Kulcsár Ildikó újságíró - akik nap mint nap tesznek egészségükért, testük és lelkük épségéért. Ők is szeretnék felhívni minden nőtársuk figyelmét arra, hogy bár a család és a munka mellett nagyon nehéz, mégis időt kell szakítani önmagunkra, egészségünkre, kondíciónkra. A sok tennivaló és a mindennapok rutinja könnyen felőrli erőinket, ezt viszont előbb-utóbb egészségünk sínyli meg.

A kampány arra is szeretne rávilágítani, hogy a kontinenciát érintő problémák esetén az orvossal való konzultáció, a családdal való együttműködés és az őszinteség akár a megoldás kulcsa is lehet. Csak így valósulhat meg az az együttműködés, ami lehetővé teszi a nők számára, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldást vagy éppen segédeszközt problémájuk orvoslására, állapotuk javítására.

Az érintett hölgyeket segíti továbbá a kontinencia és az inkontinencia kérdéseivel foglalkozó új honlap is, ahol gyógytornász és nőgyógyász szakértők adnak választ az érdeklődők kérdéseire. A program hamarosan induló hivatalos weblapján Udvaros Dorottya, Polyák Lilla és V. Kulcsár Ildikó is megosztja majd életmódtanácsait a hölgyekkel.
IBE Egyesület a Kontinenciáért

Az Inkontinencia Betegegyesület idén tavasszal változtatta meg nevét, hogy még több embert tudjon elérni és tájékoztatni nem csak az inkontinenciáról, hanem magáról a kontinenciáról is, melynek megtartása mindannyiunk életében rendkívüli jelentőséggel bír. Akinek nincsenek személyes tapasztalatai, talán el sem tudja képzelni, milyen mértékben képes befolyásolni a mindennapi tevékenységeinket, rutinjainkat, szokásainkat az inkontinencia. A vizelettartási problémákról és azok megelőzési, kezelési lehetőségeiről korábbi anyagainkban olvashatnak bővebb információkat: Az inkontinencia nem csak női probléma, Orvosi jegyzet a vizelettartási zavarokról.