Izmaink bioritmusa: tippek a reggeli, a délutáni és az esti edzéshez

Vágólapra másolva!
Hiába próbálkozol, nem vagy képes magadat rávenni a kora reggeli edzésre? Vagy nem tudod, mely sportok igazán hatásosak a félálomban kezdődő edzések során? Ha ismered testednek, izmaidnak napi ritmusát, hatékonyabb és biztonságosabb lehet a testmozgás. Lévai Ágnes, a TESZ Alapítvány szakértőjének tanácsai a számodra legmegfelelőbb edzésterv összeállításához.
Vágólapra másolva!

Ne erőltesd mindenáron az edzést

Akkor tudod sikeresen sportossá formálni életedet, ha szereted és élvezni tudod azt, amit csinálsz: éppen ezért nagyon fontos, hogy semmit ne erőltess mindenáron. Arra is szükséged van persze, hogy időről időre legyőzd önmagad és feszegesd a saját határaidat, ám ez nem ugyanaz, mint amikor erőszakkal igyekszel rávenni magadat valamire, ami nem esik jól. Felesleges küzdelem helyett érdemes inkább megfigyelned saját magad és a tested reakcióit, és megtalálni azt a napszakot, amikor a leghatékonyabb lehet az edzésed.

Négy tipp reggel sportolóknak

- Fontos, hogy hagyj időt a szervezetednek felébredni és fokozatosan növeld a terhelés intenzitását. Ha nagyon keveset aludtál az éjjel, a megterhelő edzést inkább hagyd máskorra.

- Reggelente még igen merevek az izmaid és az ízületeid, ezért jóval hosszabb időt kell szánnod a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezz nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezz meg róluk.

- Ha nincs időd egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyál, a teli gyomor ugyanis zavaró, a szervezeted viszont raktároz annyi energiát, amennyi egy kis- vagy közepes intenzitású edzéshez elegendő.

- Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban, jóga, nem koreografált aerobikórák, közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning.

Négy jótanács az ebédidőben mozgásra vágyóknak

- Ne akarj mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedj meg azzal, ha kellemesen átmozgat és felfrissít az edzés.

- Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarj időt spórolni, hiszen az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportolj.

- Az edzésre szánt idő alatt igyekezz tudatosan kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy az elméd helyett most a tested pörög.

- A leghatékonyabb sportok napközben: súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, tempós séta a szabadban, illetve pilates vagy streching a munkahelyi stressz oldására.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Négy javaslat az esti edzés híveinek

- Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentrálj, amivel épp foglalkozol, ne a nap történésein vagy az este rád váró dolgokon töprengj, mivel így nagyobb lehet a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből.

- 1-2 órával étkezés utánra időzítsd az edzést, és ne menj olyan csoportos foglalkozásra, ahová épp hogy csak beesel, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.

- Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtasd a szervezetet és felkészítsd az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszol, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülnöd, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

- A legmegfelelőbb sportok estére: Fallabda, teremfoci, aerobik, koreografált aerobikórák, futás, tenisz, súlyzós edzés. Késő este azonban már csak jóga, séta vagy pilates ajánlott.