Tíz rejtett allergiaforrás a lakásban

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy elég, ha a pollengazdag időszakban nem nyitod ki az ablakot: vedd szemügyre a lakásában megbúvó kényes felületeket és avatkozz be! Tíz olyan helyet mutatunk be, ahol a lakás egyéb pontjaival összehasonlítva sokkal nagyobb eséllyel találsz allergén anyagokat, így ha allergiásak vagy, takarítást is elsősorban ezeken a helyeken kezd.
Vágólapra másolva!

1. Cserepes növények

Allergiás vagy? Vigyázat! A penészgombák, és a por gyakran olyan helyen gyülemlenek fel, ahol nem várnád. Vizsgáld meg közelebbről cserepes növényeidet! Penészgombák spórái tenyészhetnek a cserepekben és innen a padlóra is könnyen lekerülhetnek. A gombák növekedését minimalizálhatod, ha eltávolítod a halott leveleket és elkerülöd a túlöntözést.

2. A házikedvenc kedvelt vacka

A házi kedvencednek nem a szőrével, hanem a bőréről leváló elhalt bőrdarabkákkal van a probléma. Ez a levegőben lebegve megtelepszik a bútorokon, a lakástextileken és az ágyakon. Csak részleges megoldást jelent, ha néhány helységből kitiltod kedvencedet, a légáramlattal ugyanis az egész lakásban elterjednek a bőrdarabkák. Tipp: gyakran porszívózz és takaríts, és moss kezet állatsimogatás után!

3. Drapériák, szőnyegek, pokrócok

A kárpitozott felületek és a szőnyegek nem csak számodra adnak kellemes környezetet, de porfogók lévén mikroszkopikus poratkáknak kínálnak kényeztető táplálékforrást. A poratkák ürüléke és az elpusztult poratkák testének darabkái klasszikus kiváltó okai a porallergiának. Ezen segíthetsz ha HEPA-filteres porszívót használsz, de még egyszerűbb, ha lakásában minél kevesebb a textília és a kárpitozott terület.

4. Könyvek

A könyvek könnyen allergiát kiváltó apró élőlények táplálékává válhatnak, ugyanis a bennük lerakódó porban poratkák, penészspórák és apró könyvtetvek élnek. Amennyiben a könyveidet kézbe véve erősödik az allergiád, próbáld meg rendszeresen leporszívózni őket, ha ez sem segít szerezz be zárt könyvespolcokat!

5. Kárpitozott bútorok

A kárpitozott bútorok közkedvelt lakóhelyei a poratkáknak, jobb ha ezeket rendszeresen porszívózod. A bőr, a műanyag és az egyéb sima felületek csökkenthetik az allergiát. Nedvesebb, alagsori lakásokban könnyen tenyésznek a penészgombák. Használj szobai párátlanító készüléket az ilyen helységekben!

6. Az ágyak

Napi nyolc ágyban töltött óra után rengeteg elhalt bőrdarabka marad utánad az ágyban, ami vonzza a poratkákat. A leghatékonyabban úgy védekezhetsz, ha a matracokra és a párnákra allergiamentes huzatokat szerzel be. Kerüld el a mosógépben nem mosható ágytakarók használatát!


7. Plüssfigurák

Ha a gyermeked allergiás a poratkára, a plüssfigurái valószínűleg fokozzák tüneteit. Megoldást jelenthet, ha hetente kimosod a játékokat. Ha van egy olyan kedvence, amelyet nem enged kimosni, hetente egyszer rakd be azt is a szárítógépbe!

8. Fürdőszoba

A penészgombák spórái szívesen telepszenek meg azokon a helyeken, ahol meleg van és nedves a levegő: mindenki látott már penészgombát nőni a zuhanyfülke csempéi között. A fekete penész gyakran nő rejtett helyeken, a padló alatt vagy a falak mögött. A legjobb védekezés, ha a fürdőszobát szárazon és tisztán tartod. Ügyelj arra, hogy ne csöpögjön a csap, zuhanyzás után ventilátorral szárítsd fel a nedvességet, tisztítsd a felületeket rendszeresen fertőtlenítővel, vagy egyéb gombaölő tisztítószerrel!

9. Konyha

Ez a penészgombák kedvenc helye. Ha van a hűtőszekrényének csepegtetőtálcája rendszeresen takarítsd ki, az álló víz ugyanis vonzza a penészgombákat. A romlófélben lévő elöregedett étel is okozhat allergiát. A szemetesvödröt fedd le, ne hagyjon ételmaradékot fedetlenül éjszakára, az ezeket éjszakánként felkereső csótányok szintén állhatnak allergiájának hátterében.

10. Légkondicionálók

A légkondicionáló segít tisztán és hűvösen tartani lakást, de sok esetben allergiát is okozhat. A porlepte hűtőtekercseken előszeretettel vernek tanyát a cladosporium gombák. A por ellen sűrű szűrővel védekezhetsz, amelyet rendszeresen cserélni is kell, ezenkívül a légkondicionáló egyes elemeit évente tisztítani és fertőtleníteni szükséges, ehhez kérd ki szakember tanácsát!