Klinika internetfüggőknek

Vágólapra másolva!
A legelvetemültebb internetfüggőknek már saját klinikájuk is van. Washington államban hozták létre az első amerikai fekvőbeteg-létesítmény az internet, videojáték és sms-függők számára. A reStart nevű, függőségből kivezető 45 napos program költsége nagyjából 14 500 USD, azaz mintegy három millió forint.
Vágólapra másolva!

A program a hagyományos beszélgetős terápiát ötvözi a társas készségek fejlesztésével, például beszélgetési technikákat tanítanak és randevúzási tippeket adnak. A betegek kecskéket etetnek, kiscsirkéket nevelnek és házimunkát végeznek, hogy visszataláljanak a virtualitásból a hétköznapokba.


Valóságos kapcsolatok

A klinika személyzete már üdvözölhette is az első beteget egy 19 éves iowai fiú személyében, aki elismerte, hogy nem tud elszakadni a World of Warcraft című játéktól. Bár a leszoktatás klinikai módja extrémnek (és elég költségesnek) tűnik, a szakemberek szerint a rehabilitációs megközelítés eredményes lehet. A cél az, hogy a beteg olyan élményeket gyűjtsön, melyekhez nincs szükség internetes kapcsolatra. Az állatokkal végzett munka során a páciensek megélhetik milyen amikor egy élőlénynek szüksége van rájuk, és lehetőségük adódik nyitni a valós világ irányába.


Létezik-e egyáltalán netfüggőség?

A program weboldala egy olyan kutatásra hivatkozik, amely kimutatta, hogy az online népesség nagyjából 6-10 százaléka függő a cybertechnológia és az Internet egy vagy több formájától. Az internetfüggőség azonban továbbra is ellentmondásos diagnózis. A kifejezést az Amerikai Pszichiátriai Szövetség még nem ismerte el mentális zavarként, és nem szerepel a Diagnosztikus és Statisztikai Kézikönyvben (DSM) sem. Néhány szakember azonban már lobbizott azért, hogy a 2012-es kiadásban már szerepeljen ez a kórkép.
Szakmai körökben vita folyik arról is, hogy az internetfüggőség önálló betegség-e, vagy egy másik pszichológiai probléma egyik tünete. Gyakran szerepel ugyanis a hátterében, vagy vele együtt jelenik más zavar, mint pl. szorongás, depresszió, társas kapcsolatok zavara. A kérdés az, kell-e újabb zavar a kézikönyvbe, ha az internetfüggőség betudható más, már jól ismert és jobban kiértékelt zavaroknak?

Bár a témában még kevés kutatást végeztek, a Stanford Egyetem kutatói arra jutottak, hogy nyolc amerikaiból több mint egy mutatja a problémás internet-használat jeleit, például egy napnál hosszabb ideig nem képesek meglenni a számítógépük nélkül. A szerzők azonban elismerték, hogy ez alapján nem lehet érvényes diagnózist felállítani.
Egyes vélemények szerint egyébként maga az internet nem vált ki függőséget, sokkal inkább az online végezhető tevékenységek, mint pl. a szerencsejáték, a pornó vagy a játékok. Vagyis a világháló egyszerűen csak szállítóeszköze azon tevékenységeknek, melyek függőséget okozhatnak.